Kolegij Tužilaštva BiH traži smjenu potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić

Kolegij Tužilaštva BiH traži smjenu potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić

Objavio: -

Kolegij svih tužilaca Tužilaštva BiH traži smjenu i sankcionisanje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić zbog neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

Kolegij svih tužilaca je jednoglasno zauzeo stav da ovakav član VSTV BiH ni u kom slučaju ne može predstavljati niti zastupati interese pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH. Sa svojim istupima, navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i dr. i Pavlović banka, čime direktno vrši uticaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo. Kolegij Tužilaštva BiH traži smjenu ovog člana VSTV BiH, te ujedno obavještava javnost da nikada nećemo podleći pritiscima politike ili medija, a naročito članova VSTV koji se stavljaju u službu ovakvog pritiska.

Kontaktirali smo i potpresjednicu VSTV-a Jukić koja kaže da je ovaj zahtjev neutemeljen.

”Nisam upletena u predmet Radončić i Pavlović banka. U svojim istupima, ja sam zapravo branila Sud i Tužilaštvo BiH. Rekla sam da mediji dolaze do određenih transkripti koje su ”tajne” u SIPA-i, vezano za ove predmete i da mediji na takav način već osuđuju navedene osobe. Ni u jednom momentu nisam rekla nešto što bi uticalo na rad pravosudnih institucija”, istakla je Jukićeva.

Također, Kolegij Tužilaštva BiH je zauzeo stav da se prema odvjetničkoj komori uputi zahtjev za procesuiranje i disciplinsko sankcioniranje odvjetnice Vidović Vasvije, zbog neprimjerenih medijskih istupa protiv pravosudne zajednice.

Pošto je ovo odlučna borba za opstanak nezavisnog pravosuđa i države Bosne i Hercegovine, poručujemo građanima Bosne i Hercegovine da nećemo podleći bilo kakvim pritiscima. Poručujemo građanima BiH da nema nedodirljivih i da su svi građani pred zakonom jednaki, stoji u saopćenju.