Koliko će novca od nelegalno stečene imovine završiti u rukama države?

Koliko će novca od nelegalno stečene imovine završiti u rukama države?

Objavio: -

Prema istraživanju koje je uradila Federalna agencija za upravljanje s oduzetom imovinom, od 2003. do 2014. godine u Federaciji BiH donesene su presude kojima je oduzeta imovinska korist stečena kaznenim dijelom u vrijednosti od oko 12 milona maraka, izjavio je direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) Eldan Mujanović, naglasivši kako je jako malo novca od tih presuda završilo u rukama države.

Od reforme pravosuđa, odnosno od 2003. do 2014. godine kada je donesen Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine kaznenim djelom, svi sudovi u Federaciji donijeli su presude u kojima se oduzeta imovinska korist kreće otprilike negdje oko 12 miliona maraka, što je prosjeku milion godišnje, kazao je Mujanović.

No, rijetko kada je imovinska korist stečena kaznim dijelom, i kada je oduzeta od počinitelja, došla u ruke države zbog problema s izvršenjem, neusklađenosti propisa i slično, što znači da je period od 2003. do 2014., period u kojem država nije uspjela pokazati da se kriminal ne isplati, dodao je direktor CPRC-a.

U toku je realizacija projekta ”Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom” koji je usmjeren prema velikom broju institucija koje su dužne postupati po Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine kaznenim djelom.

Mujanović je istakao kako taj zakon na jedan sveobuhvatan način uređuje postupak i procedure otkrivanja, oduzimanja i upravljanja imovinom koja proističe iz kaznenih djela.

Na pitanje što očekuje od projekta, Mujanović je kazao kako očekuje da se poveća broj provedenih finansijskih istraga u tužilaštvima, poveća broj presuda kojima se oduzima imovinska korist stečena kaznenim djelima, izvršenje presuda te da tom imovinom država upravlja na način kako je to uređeno zakonom.

Očekujemo i da Federacija BiH i BiH budu bliže standardu Evropske unije – kriminal se ne isplati, zaključio je direktor CPRC-a.

Izvor: RTV Slon/Fena