Koliko je djece smješteno u hraniteljske porodice u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

”Prije godinu i pol dana išla sam sa unukom, vodila je u školu, kod Bingo City Centra sam vidjela natpis Budite hranitelj. Danima sam o tome razmišljala dok nisam konačno donijela odluku da to postanem, da pružim ljubav, brižnost i topli dom nekom djetetu”, priča je Fatime Karić, koj je jedna od odabranih osoba kod koje će uskoro biti smješteno dijete bez roditeljskog staranja.

Prošla je edukaciju za hranitelje, te nakon godinu i pol dana dobila zeleno svjetlo za smještaj ovog djeteta. Takvom vrstom edukacije obuhvaćeno je 40 polaznika iz 23 hraniteljske porodice iz Tuzle, Gradačca, Gračanice, Srebrenika, Kalesije, Čelića i Lukavca koji su danas predstavljeni.

”Ključ te edukacije je sama priprema hraniteljskih porodica za smještaj djeteta, sve ono što jedna porodica treba da zna o djetetu, da li od socijalne anamneze, Centar za socijalni rad ima te ingerencije da upozna porodicu”, navodi Tima Salihović, uposlenica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Uposlenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, djecu pripremaju za odlazak u hraniteljske porodice, pa je taj postupak u ovim slučajevima olakšan. Tuzlanski kanton danas se može pohvaliti da je lider u razvoju hraniteljstva na području Federacije BiH, što se moglo čuti tokom predstavljanja novih hranitelja. Podaci resornog ministarstva govore da je od početka primjene entitetskog Zakona o hraniteljstvu iz marta 2018. godine u 99 hraniteljskih porodica na području TK smješteno 125 hranjenika, od čega je 26 odraslih osoba.

”Važno nam je da na području svih općina kantona imamo hraniteljske porodice jer nikad ne znamo šta se u nekoj biološkoj porodici može desiti, ne dao Bog da djeca ostanu bez roditelja, da dođe do poremećaja odnosa, tako da u cilju zaštite zdravlja i života djeteta, dijete mora biti izmješteno iz biološke porodice”, ističe Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Postupak dobijanja certifikata za hranitelje je dugotrajan, čemu se protive nadležne institucije i potencijalni hranitelji. Stoga, postoji mogućnost skorašnjih izmjena zakonskih odredbi.

”Kako bi eventualno smanjili tu proceduru, proces dobijanja certifikata da bi imali što više hraniteljskih porodica koje su nam jako važne”, kaže Iljkić.

U resornom ministarstvu navode da imaju kapacitete za dobru provedbu Zakona o hraniteljstvu, a u Budžetu kantona osiguravaju se sredstva za izdržavanje hranjenika i naknade hraniteljima. Ukupna mjesečna naknada za tradicionalno hraniteljstvo po ova dva osnova je 460 KM, a kod specijaliziranog hraniteljstva, koje podrazumijeva prijem djece sa poteškoćama u razvoju, onih iz problematičnih porodica i slično, ona je 712 KM. Treba reći da ima kašnjenja u isplati ove naknade, ali stanje nije zabrinjavajuće, jer je posljednja naknada uplaćena za juli, a tokom ovog mjeseca bit će isplaćena i augostovska naknada.