Koliko košta opremanje đaka?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na pragu smo nove školske godine. Knjižare, trgovine, prodavnice odjeće i obuće uveliko pune izloge proizvodima neophodnim za opremanje školaraca, a u moru akcija za popust na baš ove proizvode oglašavaju se i banke koje nude specijalizirane namjenske kredite za kupovinu školskog pribora, obuće, odjeće i udžbenika. Da potreba za ovakvom uslugom postoji lako je utvrditi i prostom matematikom a izračuni kažu da je za opremanje za školi dvoje djece starijeg uzrasta potrebno izdvojiti oko 600 KM.

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu počinje 2. septembra 2019. godine. Prvačići će i ove godine dobiti besplatne udžbenike, a besplatne udžbenike će dobiti i učenici drugih razreda osnovnih škola u TK koji dolaze iz socijalno  ugroženih porodica. No roditelji onih starijih već sada prave kalkulacije: Kako kupiti sve najpotrebnije, a ipak proći što jeftinije?

Emina Ramić majka je dva osnovca. Na vrijeme je počela sa pripremama za svoje školarce, a nakon što je obišla knjižare u gradu i pogledala ponudu, ostala je iznenađena…

„Okvirno mogu reći 600 maraka i to pod uslovom da ne kupujete pernicu i školsku torbu, znači da je to ostalo od prethodne godine. Ja imam kćerku koja je peti razred, sina koji je šesti razred, dakle devet, deset predmeta otprilike, to su udžbenici plus radne sveske 160 KM po jednom djetetu“, izjavila je Ramić.

Školske torbe mogu se kupiti vrlo jeftino čak od 6 do 19 maraka. Međutim, one kvalitetnije, pogotovo ako na sebi imaju likove iz omiljenih crtića koštaju i do 75 KM. No, zbog težine knjiga roditelji se najčešće odlučuju za one srednjeg kvaliteta koje koštaju od 35 do 50 KM. Osnovni pribor kojeg je potrebno kupovati tokom cijele godine: vodene bojice, tempere, kolaž papire, sveske, olovke, gumice i slično u končnici će za dvoje djece koštati oko 100 KM. 

Treba dodati i to da su za pojedine predmete potrebne knjige od dva autora, pa tako recimo đaci u petom razredu devetogodišnje za predmet Priroda koriste dva udžbenika. Za neke predmete je neophodno imati svesku A5 formata debelih korica, šestar, digitron, pribor za geometriju i slično.

Kako bi smanjili troškove, mnogi se opredjeljuju za polovne udžbenike, no to će cijenu umanjiti za svega 50 KM tvrdi naša sagovornica sa početka priče.

„Radne sveske nije dobro kupiti polovne. Ja čak ne mogu mojoj kćerci od sina da ostavim radne sveske, jer su one već ispisane i koliko god da brišete vidi se trag prethodne olovke, a to nam nije u intersu da dijete prepisuje od onog prethodnog nego treba da nauči“, ispričala je Ramić.  

A pored školskih udžbenika i pribora djeci je sa početkom godine potrebno kupiti i novu odjeću i obuću jer su staru naravno prerasli pa je i to dodatni udar na kućni budžet. Nažalost ove godine mnoga djeca će u školu krenuti u staroj odjeći, možda sa poderanom torbom ili patikama. Dragi roditelji, učite svoju djecu da prijatelje ne cijene po odjeći i priboru već po drugarstvu i znanju. Sretna vam i uspješna nova školska godina!