Koliko se često smijete?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Koliko god nam život bio težak, mukotrpan ili naporan, uvijek imamo mogućnost nasmijati se problemima u lice i vratiti se optimizmu. Međutim, zato što to često zaboravimo, unazad 20 godina svakog 10. januara u svijetu se obilježava Dan smijeha. O važnosti smijanja govori i činjenica kako je ovaj Svjetski dan dobio dva datuma, zbog čega se osim danas, smijeha sjetimo i svakog 2. maja. Ipak, slaveći ovaj današnji, odlučili smo provjeriti koliko se vi često smijete.

Anketa:

  • Kad ste se zadnji put iskreno nasmijali? -Ne znam, vjerujte. A koliko se često smijete? -Vrlo često.
  • Šta češće radiš? Da li se smiješ ili nasmijavaš druge? -I jedno i drugo pokušavam uskladiti? Kako ti uspijeva? -To je sigurno neka glupost, vic, ništa puno ali dovoljno za osmijeh.
  • Kad si se zadnji put nasmijao od srca? -Maloprije, kad sam zakasnio na autobus.
  • Koliko se često smijete? Haha, ne znam, ovako kad vidim nešto bezvezno onda se i zasmijem…
  • Šta vas nasmije onako najčešće? -Svašta, svašta… Šta je to otprilike? -Zezanje, šale, vicevi dobri, nasmijani ljudi, vedri ljudi.

Izazvan namjerno ili sasvim slučajno, sigurno je, osmijeh na našem licu najjeftiniji je lijek za brojne probleme. Najbolje to znaju oni koji su okruženi pozitivnim ljudima, optimističnog su duha ili se jednostavno ne predaju u borbi sa svakodnevnim izazovima.

“Bitno je da se smijemo. Da li to bilo nazor ili spontano, tijelo ne poznaje razliku. Benefiti na tijelu ostaju isti.” – kaže doc.dr. Edina Šarić, somatoterapeut.

Da je važno ne skidati osmijeh s lica pokazuju i brojna relevantna istraživanja, koja daju težinu izreci kako je smijeh najbolji lijek! Specifičnost smijeha ogleda se u tome što, kada se trudite biti ozbiljni, tek tada vam to neće poći za rukom. A mi to jako dobro znamo…

“Mi smo poznati kao ‘narod koji njeguje humor’. I nije to džaba zašto mi njegujemo humor. Nama je smijeh prirodan refleks i odbrambeni mehanizam od svih nedaća i svakog zla. Tijelo se brani.” – dodaje doc.dr. Edina Šarić, somatoterapeut.

Da li se branite ili ne, često nije ni bitno jer smijehom pokazujete svoju ljepšu stranu kojom kod drugih ljudi izazivate više dopadanja, a zbog čega korak po korak postajete rado viđeni gdje god se pojavite.