Koliko se Tuzlaci pridržavaju mjera izolacije?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od 36 osoba u Tuzli koje su provjerili službenici MUP-a TK, šest je prekršilo mjere izolacije koje je izdala nadležna higijensko-epidemiološka služba. Obavezna 14-dnevna kućna izolacija za građane Bosne i Hercegovine i ostale koji ulaze u zemlju putem graničnih prelaza ili aerodroma u Federaciji BiH počela je jučer. Na području grada Tuzla oko 400 osoba je u kućnoj izolaciji.

“Nama se građani javljaju, telefon neprestano zvoni. Stekla sam dojam da je većina građana dobro obaviještena o tome da pri dolasku u BiH iz drugih stranih zemlja znaju da se moraju javiti u Službu higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite da bi dobili upute o smaoizolaciji.”, rekla je Amerlina Mehičić, spec. epidemiolog, načelnica Službe higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Tuzla.

Tri broja telefona dostupna su za informacije. Do 19 sati možete pozvati 035 – 368 – 427, 035 – 368 – 428 i 035 – 286 – 366, dok iza 19 sati možete kontaktirati Službu hitne medicinske pomoći na broj telefona 124. Samoizolacija podrazumijeva da osoba ne smije izaći iz stana, odnosno mjesta boravka, a život mora organizovati shodno toj situaciji. Ponašanje u samoj kući prema drugim ukućanima mora biti savjesno, to znači da ne trebaju uspostavljat neke bliže kontakte, trebaju misliti na svoje i zdravlje drugih ljudi. Naredbom Kriznog štaba TK od ranije i starije osobe, hronični bolesnici u Dom zdravlja Tuzla ne trebaju dolaziti po redovnu terapiju.

“Stariji pacijenti se pridržavaju mjera na koje ukazujemo. Oni se jave telefonom ili neko od njihovih najbližih nazove da dogovori sa sestrom, kontaktiraju i onda se dogovore ko će i kada doći da preuzme terapiju za hronične bolesnike. Ukoliko moraju doći na pregled, da su trenutno bolesti, ne hronično, nego im treba pregled, to ide uz dogovor da dođu u najbolje vrijeme po mogućnosti kada nema nikog na pregledu.”, dodala je prim.dr. Samira Srabović, spec. porodične medicine, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

No pored osoba koji su u obaveznoj izolaciji, starijim osobama se također savjetuje izbjegavanje kretanja. No, ima i onih koji te preporuke ne mogu poštovati, nemaju nekoga da za njih ode po lijekove. U Domu zdravlja Tuzla naišli smo na penzionere, hronične bolesnike koji su u koordinaciji sa doktorima morali napustiti svoje domove.

“Ja se pridržavam, sve slušam, ali sam danas morao danas doći radi tableta. Jučer sam zvao, pa sad ću uzeti recepte, pa odo u apoteku.”, rekao nam je jedan od penzionera.

Na pitanje da li znaju za izrečene mjere i i preporuku za smanjenje mjera kretanja rekao je : “Kako da ne, ali nužda me natjerala da sam morao sići da uzmem lijekove, i ništa više. Ja sam pitao da li mogu doći i rekli su mi ljekari da dođem.”

Još prije dvije sedmice poduzete su mjere Kriznih štabova i organizovan rad Službi u Domu zdravlja Tuzla. Starijim osobama iz Doma zdravlja Tuzla poručuju da bespotrebno ne dolaze na preglede, da se ukoliko je to moguće sva komunikacija odvija putem telefona. Zbog toga su 24 sata na raspolaganju građanima na već pomenute brojeve telefona.