Koliko su alergije opasne i kako ih liječiti?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Kraj ljeta i početak jeseni doba je kada ambrozija doseže vrhunac cvjetanja. Iako izgleda kao i svaka druga biljka, ambrozija je izuzetno opasna, te alergičnim osobama može stvarati velike zdravstvene probleme. Osobe koje su alergične na polen ambrozije imaju osjetljiv imunološki sistem koji burno reagira na alergene u zraku. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih ljudi pokreće alergijsku reakciju. Tegobe od alergije zavise od dijelova disajnih puteva koji su zauzeti.

Ako su gornji respiratorni putevi oni koji prave tegobe, to su curenje nosa, suzenje očiju, kihanje, suho kašljanje, svrbež očiju. Ako se spusti u donje disajne puteve onda imamo otežano disanje, produktivno kašljanje, tako da oni koji imaju ove tegobe javljaju se ljekaru i drže to pod kontrolom, a oni kod kojih se pojave trebaju se javiti da se može na vrijeme reagovati, jer alergija se može prevenirati i može se lijepo liječiti i tretirati” – kazao je Dženan Halilović, specijalista interne medicine.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% populacije, a od svih polenskih alergija, 50-60% je izazvano polenom ambrozije. Oni koji imaju simptome ambrozije, najčešće koriste razne sprejeve i tablete, koje, kako kažu stručnjaci nemaju dugotrajan efekat.

Ono što ima u apotekama i što može da se kupi u slobodnoj prodaji su uglavnom lijekovi koji rješavaju simptome ali uzroke ne rješavaju. Tako da ukoliko se sa tim lijekovima ne uspiju riješiti simptomi i tegobe, pacijenti se moraju javiti doktoru da se dalje može vršiti ispitivanje, važno je utvrditi na šta postoji alergija, postoji paleta nalaza koji trebaju da se urade i imaju te metode alergijskog testiranja koje mogu da se urade i da se vidi na šta je tačno pacijent alergičan i u tom smislu dalje ide savjetovanje pacijenta i tretiranje pacijenta” – rekao je Halilović.

Ukoliko se prilikom korištenja lijekova na svoju ruku, simptomi ne povuku i ne bude se vidio napredak, ljekari savjetuju prestanak korištelja lijekova tri do pet dana, kako bi ljekari dobili relevantne nalaze i na osnovu tih nalaza dalje tretirati koje je oboljenje u pitanju. A kada je u pitanju Tuzla, opasnosti za građane nema.

Najteža posljedica su akutne reakcije. Mi ih nemamo puno u zadnje vrijeme, ali ne tretiranjem gornjih respiratornih puteva može se razviti astma.

“Što se tiče ambrozije na svim uređenim površinama, da li su u nadležnosti grada ili ih održavaju privatna lica, nema ambrozije, tu smo poduzeli aktivnosti gdje su u ranijim periodima na određenim površinama bile mi smo ih priveli svrsi i tako da danas na svim površinama koje su u nadležnosti grada, a koje održava naše preduzeće, nema ambrozije” – kazao je Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Ovim putem iz Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla, obavijestili su građane da ukoliko naiđu na površine koje su zarasle ambrozijom obavijeste ovo preduzeće koje će ambroziju i ukloniti. Iz godine u godinu sve je manje gradskih površina zaraslih ambrozijom, a iz Komunalca se nadaju da će uskoro doći u situaciju da u Tuzli nema nikako ambrozije.