Komedija ”Taximetar” u četvrtak na repertoaru BKC-a Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U četvrtak će, u nastavku teatarske revije ”Četvrtkom u pozorište” u Bosanskom kulturnom centru Živinice u 19:30 sati biti odigrana komedija Taximetar, prema tekstu Gorana Vojnovića.

U predstavi igraju Irfan Ribić i Adem Samilhodžić, a Vojnović kroz priču jednog taksiste propituje današnje savremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude. Smještajući glavnog lika, taksistu, na ulicu, autor se kroz njegove interakcije s raznim likovima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Ovo je predstava sastavljena od kratkih sličica, koje sve zajedno čine jednu savremenu fresku, u kojoj se svi prepoznajemo. Goran je pošten čovjek, taksista u srednjim godinama, koji je odavno propustio sve prilike koje je imao i na koncu je donio možda krive životne odluke.

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima.

Cijena ulaznice je 5 KM.

Teatarska revija ”Četvrtkom u pozorište” trajat će do 21.11.2019. godine, kada će svečano biti zatvorena Gala koncertom Mješovitog hora ”Lege Artist”, pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića, mr. art., a nastupat će i izvrsna pijanistica Slađana Dedić, te sopranistica Dženana Huseinagić.