Komemoracija Mahiru Begiću – Bio je veliki čovjek i uzoran policajac

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Komemoracija Mahiru Begiću, pripadniku Federalne uprave policije (FUP), koji je u subotu ubijen na dužnosti u Suhodolu, nadomak Tarčina, održana je danas u sarajevskom Domu policije.

U prisustvu članova porodice, dužnosnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kolega, prijatelja i građana, od Mahira su se oprostili federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman i predstavnik Sindikata policije Mihret Rotić, kao i kolege Almir Sunulahpašić, Dževad Kišić i Amir Bajrić.

Istaknuli su kako je Mahir Begić oličenje izuzetnog čovjeka vrijednog divljenja i uzornog policajca, uvijek spremnog da pritekne u pomoć, nesebično se angažirajući u okviru vlastitih dužnosti koje je predano i besprijekorno obavljao.

Teško je, kako je rečeno, naći prave riječi koje bi opisale tugu, neizrecivu bol i ogorčenje povodom brutalnog ubistva i preranog odlaska kolege, čija pogibija još jednom svjedoči o težini policijskog posla za koji je Mahir uvijek dobijao najviše ocjene, piše Fena.

Prisjećajući se Mahirove ličnosti, koju su krasile najljepše ljudske osobine, svi koji su se od njega oprostili, potcrtali su da se radilo o ljudskoj gromadi – ljudini, omiljenom u svakoj sredini u kojoj je radio.

– Mahir je to bio i ostat će upamćen kao kolega privržen najvišim ljudskim vrijednostima. Svojim časnim, požrtvovanim radom i zalaganjem, odnosom prema službi i povjerenim mu zadacima bio je primjer velikog čovjeka i vrsnog profesionalca, koji se nikada nije libio staviti sigurnost drugih ispred vlastite – rečeno je, između ostalog, na komemorativnom skupu.

Uz izraze saosjećanja i poštovanja prema porodici svirepo ubijenog kolege, svi koji su se od njega oprostili istaknuli su riješenost da ne ustuknu i da učine sve što je u njihovoj moći kako bi onaj koji je odgovoran za njegovu smrt bio u najkraćem roku priveden pred lice pravde.

Uz poruku da Mahir, njegova dobrota i plemenitost nikada neće biti zaboravljeni, odata je počast kolegi i prijatelju, čijim je odlaskom njegova porodica izgubila uzornog sina i supruga, brižnog oca i brata.

Sudionicima komemoracije prethodno se obratila Mahirova majka Hasena, izražavajući zahvalnost svima koji su podijelili žalost i tugu zbog nenadoknadivog gubitka i pritekli u pomoć u ovim teškim trenucima.

Hrabra majka prisjetila se uzornog ponašanja sina od najranijeg djetinjstva, izražavajući ponos zbog njegove dobrote i poštenja koje je nesebično darivao.

Dženaza i ukop Mahira Begića bit će obavljeni danas u 15.00 sati na Mezarju “Lokve“, općina Hadžić