Komisija podržala imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razmotrila je podobnosti te podržala kandidaturu i dat će preporuku za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za davanje preporuke za njegovo imenovanje glasalo je osam članova Komisije, dok je šest članova bilo protiv. Suzdržanih nije bilo.

Predsjedavajući Komisije Staša Košarac je nakon sjednice izjavio novinarima da će, u skladu s Poslovnikom, u toku današnjeg dana u daljnju proceduru prema Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputiti akt, čime bi se onda otvorila mogućnost da Kolegij Predstavničkog doma zakaže sjednicu i da se na tom domu potvrdi mandat Zoranu Tegeltiji na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Napomenuvši da u Komisiji ima ukupno 14 članova iz 14 političkih struktura, kazao je da je osam predstavnika političkih struktura dalo podršku Tegeltiji.

Po njegovim riječima, to dovoljno govori o tome da je Tegeltija pokazao visok stepen razumijevanja, visok stepen znanja o načinima funkcioniranja institucija na nivuo BiH, uvažavajući vrlo jasno izraženu ustavnu kompetenciju i nadležnosti svakog od niova kao i opredjeljenje da se zakonski propisi poštuju, jer je to obaveza svakog izabranog zvaničnika.

– Ono što je posebno istaknuto jeste da će, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poštovati odluke organa, poštovati Ustav i zakonske propise – naveo je Košarac, piše Fena.