11 C
Tuzla
07.07.2022.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH danas o izmjenama Zakona o PDV-u

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da, u drugoj komisijskoj fazi, razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom, a koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove, te 22 posto za luksuzne proizvode.

U drugoj komisijskoj fazi trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH, a njegovim usvajanjem vrši se i harmonizacija s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

Komisija za finansije i budžet bi, u prvoj komisijskoj fazi, trebala razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je predložio Predstavnički dom, a kojim je definirano da je „za vrijeme privremenog finansiranja dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH u skladu s Izbornim zakonom BiH“.

Članovi Komisije trebali bi razmatrati, u prvoj komisijskoj fazi, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Cilj predloženog zakona je izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Komisija za finansije i budžet bi, između ostalog, trebala razmatrati Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet, i to za: Ministarstvo finansija i trezora BiH,  Agenciju za javne nabavke BiH i Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO