15 C
Tuzla
22.07.2024.

Komisija za vrijednosne papire FBiH: Riješeno 300 predmeta

Novi saziv Komisije za vrijednosne papire Federacije potvrđen je na 12. sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 9.9.2021. godine. Tom prilikom izglasan je novi, treći po redu, saziv Komisije u sastavu: Adnan Zukić, predsjednik, dr. sc. Matej Živković, zamjenik predsjednika, te dr. sc. Esad Dželilović, Romeo Zelenika i Predrag Mlađen, članovi Komisije.

Prva, konstituirajuća sjednica održana je 7.10.2021. godine, a do kraja tekuće godine održano je ukupno 11 sjednica na kojima su razmatrane 443 tačke dnevnog reda, te riješeno skoro 300 predmeta koji su dostavljeni na postupanje u periodu tokom kojeg prošli saziv Komisije nije funkcionirao zbog nedostatka kvoruma, saopćeno je iz Komisije.

Na ovaj način je Komisija u svega tri mjeseca rada riješila polovicu zaostalih predmeta, sve u cilju olakšavanja učesnicima na tržištu kapitala da ostvaruju svoje interese i posluju bez zastoja. Od posebnog značaja za tržište kapitala je odobravanje odluka o povećanju kapitala. S tim u vezi, zahvaljujući postupanju Komisije uspješno je okončano povećanje kapitala kod šest osiguravajućih društava zbog čega nije u pitanje doveden kontinuitet njihovog poslovanja.

Kapital je povećan i kod četiri banke koje posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok su dionička društva, upisana u Registar emitenata kod Komisije, emitovala vrijednosne papire čija vrijednost iznosi skoro 141 milion KM.

Istovremeno s rješavanjem predmeta koji datiraju od prije imenovanja novog saziva, Komisija blagovremeno razmatra novopristigle zahtjeve učesnika na tržištu i drugih stranaka.

U okviru svojih ostalih aktivnosti, Komisija aktivno radi na jačanju odnosa s ostalim institucijama tržišta kapitala, a naročito s Registrom vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine i Sarajevskom berzom/burzom vrijednosnih papira, kao i predstavnicima učesnika na tržištu vrijednosnih papira.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA