20 C
Tuzla
02.12.2023.

Komora sanitarnih inžinjera FBiH – Fokusirati snage na već postojeći kadar

U teškim i neizvjesnim vremenima borbe protiv pandemije COVID-19 imali smo priliku suočiti se s nedostatkom kako tehnike i opreme tako i kadra potrebnog u borbi protiv ove nepoznate pošasti – navode iz Komore sanitarnih inžinjera Federacije BiH.

U saopćenju dodaju da je novonastala situacija veliki izazov za ionako ograničen zdravstveni kadar Federacije BiH, te kantona, gradova i općina i da nema vremena za improvizacije.

– Zato pozivamo, kao zakonski i svaki drugi autoritet za uređenje zdravstva i vođenje zdravstvenih politika na svom području, da u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima planirate popunjavanje zdravstvenih kapaciteta već postojećim i za to visoko obrazovanim kadrovima, diplomiranim sanitarnim inžinjerima, odnosno odgovarajućim ekvivalentima u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja – navode iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

Napominju da je dobro poznat nedostatak visoko obrazovanih kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, a u ovoj situaciji naročito doktora medicine specijalista epidemiologije.

– Znajući da spomenuta specijalizacija traje tri godine smatramo da nijedan nivo uređenja naše države nema toliko vremena na raspolaganju da “čeka” borce na novootvorenom frontu protiv COVID-19, nego moramo naše snage fokusirati na već postojeći kadar – ističu iz Komore na čijem je čelu Edib Rizvo.

Dodaju da su apsolutno spremni i obrazovani da se suoče sa svim izazovima pandemije COVID-19 na najstručniji i najodgovorniji način i da su svoj doprinos spremni dati odmah.

– Zato vas molimo da pokrenete administrativne i druge procedure kako bi sve ustanove odgovorne za upravljanje ovom krizom aktivirale svoje kapacitete za angažovanje diplomiranih sanitarnih inžinjera, odnosno odgovarajućih ekvivalenata u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja, na način i u obimu u kojem je to moguće – navodi se.

Ovaj dopis je poslan svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i vladama kantona – saopćili su iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

(RTV SLON / FENA)

Vezane vijesti

TUZLA