Komšić: Vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju genocid u Srebrenici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je odnos vlasti u Srbiji prema genocidu u Srebrenici i više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata,“ jer ni dvadesetčetiri godine poslije genocida ne vidimo jasnu spremnost da se vlasti u Srbiji jasno očituju po pitanju genocida“.

 

Uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Komšić je u intervjuu za srbijanski list Danas naveo da se “bez ijedne riječi negodovanja u manjem bosanskohercegovačkom entitetu prešlo iz faze negiranja u fazu otvorenog veličanja genocida, te da su dodijeljena od Narodne skupštine RS ordenja kreatorima i izvršiteljima genocida i da po njima javni objekti dobijaju imena”.

 

-Nismo vidjeli da su se vlasti Srbije pobunile protiv toga, štaviše dali su prećutnu podršku. Otprilike je to taj odnos. Svaki put kada treba veličati genocid vlasti Srbije su spremne da to prećutno, a nekad i direktno podrže –  kazao je Komšić.

 

Govoreći o tome kako vidi odnos srpskih vlasti prema srebreničkom genocidu, Komšić je istakao da „dovoljno govori i činjenica da ministar vanjskih poslova Srbije po medijima u Srbiji, i gdje god stigne u svijetu, iznosi monstruozne laži o tome kako u prijedorskim logorima nije bilo mučenja“. Dodao je da je „takva politika uistinu jedna civilizacijska močvara“.

 

– Znaju „gospoda“ ministar i predsjednik Srbije da to što govore nije istina, ali upravo zato što to nije istina, to i govore – dodao je Komšić.

 

Na pitanje zašto misli da se tako ponašaju i odnose prema tome, Komšić je odgovorio da je to zato  što još nisu odustali od pogromaškog projekta Srpske akademije nauka i umjetnosti, i zato što taj velikodržavni projekat nije adekvatno kažnjen od civiliziranog svijeta.

 

– Stoga se nadaju da će nekada ponovo moći uraditi isto, jer su zadnji put prošli nekažnjeno. Zato što prestanak veličanja genocida nije nikakav uslov Srbiji za nastavak evropskih integracija, iako je Evropska unija o tome usvojila rezolucije i deklaracije koje se ukoliko želite biti dio EU moraju poštovati, zato što, biću do kraja otvoren, i dio političkog spektra u Sarajevu, želi govor o ovome proglasiti deplasiranim, zato što će sada mene što ovo govorim, iz Sarajeva optužiti da dižem tenzije, jer im je istina postala smetnja pa vjeruju da vuk neće pojesti ovcu ako ga ona bude umiljato gledala – kazao je Komšić.

 

Prema njegovim riječima, suočavanje sa prošlošću mora doći odozgo, dakle od samog vrha političkih elita, kao što je to bilo i sa Evropom nakon Drugog svjetskog rata.

 

– Bojim se da godine prolaze a da na tome planu ništa značajnije nije urađeno, pa zato na sceni i imamo ovakve politike u regiji – istakao je Komišić.

 

Vrijeme pokazuje da, kako je dodao, oni koji su bili uzrok problema ne mogu biti dio rješenja. Iz nacionalista, dodao je Komišić,  prije ili kasnije, ma koliko se pretvarali, provali ona žuč i bijes, pa se cijeli taj, negdje započeti proces pomirenja, vrati na početnu tačku.

 

– Nacionalisti, i stvarni i prikriveni, ne mogu biti ništa drugo nego ono što jesu. Vrijeme je da se prestanemo zavarati s tim da će nas nacionalisti pomiriti, jer su oni vlast, jer oni, eto, kontrolišu narod, pa i tome narodu mogu lako objasniti da je bilo pogrešno to što su ih decenijama trovali mržnjom. To se neće desiti. Što prije postanemo toga svijesni, to će biti veće mogućnosti za pomirenje i normalizaciju odnosa – kazao je Komšić.

 

Međutim, kada je riječ o  pomirenju, kako je dodao, čini se da su svi su za pomirenje, ali pomirenja nema.

 

– To je zato što postoje dvije vrste pomirenja; pomirenje sa činjenicama i pomirenje sa zaboravom. Iz Srbije se naročito pledira na to pomirenje sa zaboravom, i to je način na koji vlasti Srbije razumijevaju pojam pomirenja. Ipak, stvarnog pomirenja nema bez pomirenja sa činjenicama. Genocid je činjenica, prijedorski logori su činjenica, žive lomače u Višegradu su činjenica, i zločini nad Srbima i Hrvatima su činjenica, a bilo ih je; Grabovica, Trusina, Kazani, Bradina. Valja se miriti sa činjenicama, a ne sa zaboravom – kazao je Komšić za Danas.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/