15 C
Tuzla
07.06.2023.

Konferencija ‘Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv femicida i nasilja u porodici’

Dvodnevna konferencija o temi “Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv femicida i nasilja u porodici” bit će održana u utorak i srijedu, 6. i 7. decembra na Ilidži, u organizaciji Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, konferencija se organizira u okviru provedbe projekta “Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u porodici”.

Inače, projekt se provodi u okviru UN Women programa “Standardi i angažman za spriječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini” faza II, a finansijski podržava Švedska razvojna agencija SIDA.

Iz Gender centra FBiH ističu da je cilj konferencije jačanje saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici.

Također, cilj je implementacija odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (“Službene novine Federacije BiH”, broj 20/13) s posebnim fokusom na članove 37. i 39. ovog zakona, a koji se odnose na uspostavu koordinacionih tijela, izradu programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, te primjenu protokola o saradnji u ovoj oblasti, kao i pitanje femicida u bh. društvu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!