27.8 C
Tuzla
06.07.2022.

Kongres pčelarstva okuplja stručnjake iz cijelog svijeta

Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima počeo je danas, a u dva dana okupit će u online verziji 200 učesnika iz cijelog svijeta. Najavljeno je da će na skupu, među ostalima, govoriti i predstavnica Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) Anna Burka.

Iz organizacije Kongresa naglašavaju da će u programu govoriti o standardizaciji i tehnologiji proizvodnje pčelinjih proizvoda, bolestima pčelinjih zajednica, a bit će riječi i o apiterapiji.

“Posebnu pažnju smo posvetili istraživanjima koja se tiču izazova pandemije Covid-19 i načinima kako pčelarska zajednica može dati doprinos u toj zajedničkoj globalnoj borbi”, poručili su.

Pčelarska zajednica iz cijelog svijeta s pažnjom prati stanje zdravlja, prehrane i ekonomije u vremenu izazova nastalih zbog pandemije Covid-19. Zbog toga su organizatori naglasili važnost saradnje i komunikacije, te povezivanja koje može dati važan doprinos na prevazilaženju tih izazova.

Peti kongres o pčelarstvu realizira se u suradnji s partnerima, a organizatori su taj skup okarakterizirali kao značajan ne samo za bh. pčelarstvo, već i za pčelarstvo u regiji.

“Pred nama su dva dana produktivne diskusije, prezentacija i razgovora koji mogu donijeti veliku korist za sektor pčelarstva kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji”, dodaju, piše Akta.ba

POSLJEDNJE DODANO