Kongres studenata i mladih doktora u Tuzli – Do sada prijavljeno preko...

Kongres studenata i mladih doktora u Tuzli – Do sada prijavljeno preko 250 učesnika iz 18 država

Autor: -
1290

Mladi doktori i studenti imaće priliku priliku okušati se u pisanju naučnih i naučno/istraživačkih radova, te usavršiti svoje znanje na Kongresu koji će od 30. oktobra biti održan u Tuzli. Riječ je o Internacionalnom kongresu studenata i mladih doktora (bio)medicine u našoj zemlji, a podršku pruža i bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d.

Projekat Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli će nakon više od dvije decenije na naučnom skupu u našem gradu okupiti studente medicine iz raznih krajeva svijeta. Internacionalni kongres studenata i mladih doktora biomedicine pruža priliku studentima i mladim doktorima da se okušaju u pisanju i prezentaciji naučnih i naučno-istraživačkih radova. O kakvom je Kongresu zapravo riječ dovoljno govori i činjenica da je do sada registrovano preko 250 učesnika iz 18 zemalja svijeta.

„Zadovoljstvo nam je istaći da je generalni pokrovitelj Vlada TK, koja je prepoznala potencijal ovog projekta. Naš počasni partner projekta je naša bh. kompanija Bosnalijek“, kaže Emir Bećirović, predsjednik Organizacionog odbora „MediCon“.

„Ovo je jedinstvena prilika da studenti iskažu svoju ambiciju, spremnost i znanje u provođenju istraživanja u biomedicini, da pokažu da znaju znanstveno-naučno pisati“, ističe prof.dr. Elmir Čičkušić, dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Pored podrške Bosnalijeka, društveno odgovorne domaće kompanije koja potpomaže različite aktivnosti, a kojima je cilj doprinijeti kvalitetnijem životu građana, brojni su i drugi sponzori i pokrovitelji, među kojima su i Medicinski fakultet u Tuzli, a podršku projektu dali su Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, Univerzitetsko- klinički centar Tuzla, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i drugi.

„Komora će, naravno, podržati svaku vrstu ove aktivnosti koja se odnosi na kontinuirani edukaciju mladih, a ovom prilikom studenti su nam pomogli da tu ljestvicu malo i spustimo prema fakultetu“, kazao je prof.dr. Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

„Zaista ovo je nedostajalo našem Fakultetu, ali i našem gradu da nakon više od 20 godina jedan projekat ovakve vrste i u ovim razmjerama bude na našem Medicinskom fakultetu“, napominje Bećirović.

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora biomedicine „MediCon 2015“, održat će se Tuzli u periodu od 30.10.-01.11.2015. godine. Učesnici će imati priliku slušati pet plenarnih predavača, osam punih studentskih sesija, četiri radionice i brojne sadržaje, a teme su vezane za kardiovaskularne bolesti.