Kontrola voća i povrća pokazala nizak rizik za potrošače u BiH

Kontrola voća i povrća pokazala nizak rizik za potrošače u BiH

Objavio: -
Foto: ilustracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane o provedenom programu kontrole koji je pokazao nizak rizik za potrošače u BiH kada je riječ o ostacima pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Prema Izvještaju, od ukupno 139 analiziranih uzoraka pet uzoraka je sadržavalo ostatke pesticida u koncentraciji iznad propisane MRL vrijednosti, što čini ukupno 3,59 posto.

„U obzir treba uzeti i da MRL ne predstavlja sigurnosnu granicu iznad koje je hrana opasna po zdravlje potrošača, jer su vrijednosti MRL postavljene višestruko niže od stvarnih koncentracija pesticida opasnih po zdravlje potrošača (sigurnosni faktori iznose najčešće l:100)“, navodi se u ovom izvještaju.

Praćeni su ostaci pesticida na ukupno l0 proizvoda biljnog porijekla pri čemu je uzeto 139 uzoraka u prodajnim centrima, veleprodajama i tržnicama u 20 gradova: Banjaluka, Bijeljina, Brčko, Bihać, Čapljina, Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Ljubuški, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Tešanj, Tomislavgrad, Tuzla, Zavidovići, Trebinje, Livno, Gradiška i Goražde. Analiza uzoraka provedena je na l81 aktivnoj materiji.

Radi se o uzorcima voća i povrća, a kontrolom su obuhvaćene jabuke, glavati kupus, zelena salata, breskve (uključujući nektarine), jagode, paradajz, krastavac, pšenično brašno, narandže (uključujući mandarine), voćna kaša za djecu. Niti jedan uzorak pšeničnog brašna i voćne kaše za djecu nije sadržavao ostatke pesticida.

Gotovo polovina kontroliranog voća i povrća bila je proizvedena u Bosni i Hercegovini.