Koordinacija boračkih organizacija FBiH insistira na hitnom usvajanju Budžeta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija (TBO) Federacije BiH uputila je otvoreno pismo, adresirano na relevantne institucije i njihove čelnike u kojem ih izvještava o zaključcima sa sjednice Koordinacije održane danas, a na kojoj su razmatrana pitanja/prioriteti u vezi donošenja Budžeta FBiH za 2019. godinu.

U vezi s tim, Koordinacija TBO FBiH uputila je javni poziv presjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije Lidiji Bradari i dopresjedavajućem Doma naroda Federacije Jasenku Tufekčiću “da hitno, a najkasnije do 12.02.2019. godine zakažu sjednicu Doma naroda i usvoje Budžet za 2019. godinu i Zakon o izvršenju Budžeta u cilju isplata invalidnina kako nebi došlo do nesagledivih posljedica za dalji tok funkcioniranja vlasti u FBiH”.

Istovremeno, na sjednici je konstatirano kako će federalni savezi u saradnji s kantonalnim savezima i općinskim organizacijama, po hitnom postupku, organizirati sastanke s delegatima Doma naroda iz kantona kako bi im se prezentirali zahtjevi Koordinacije.

Iz Koordinacije pozivaju predstavnike HVO-a da se aktivno uključe u aktivnosti donošenja Budžeta za 2019. godinu i time doprinesu isplati invalidnina pripadnicima HVO-a.

”Zahtijevamo od svih političkih subjekata FBiH da shvate ozbiljnost situacije i napokon počnu da rade svoj posao za koji su dobro plaćeni, a u cilju što boljeg funkcionisanja vlasti u FBiH”, jedan je od zaključaka, navodi se u pismu.

Iz Koordinacije upozoravaju da će ukoliko Dom narod do 12.02.2019. godine ne usvoji Budžet za 2019. godinu i time ugrozi isplate invalidnina, SRVI FBiH, OPŠiPB FBiH i SDNRP FBiH poduzeti odgovarajuće aktivnosti i blagovremeno obavijestiti svoje članstvo.

Otvoreno pismo s navedenih pet zaključaka upućeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno predsjedavajućoj i dopredsjedavajućem tog Doma Lidiji Bradari i Jasenku Tufekčiću, te OHR-u – visokom predstavniku Valentinu Inzku, kao i Vladi FBiH, odnosno federalnom premijeru Fadilu Novaliću, Ministarstvu za boračka pitanja – ministru Salki Bukvareviću i političkim strankama SDA, SDP, DF i HDZ BiH.

(RTV Slon/Fena)