0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Korona pomogla BiH da uravnoteži trgovinsku razmjenu sa Hrvatskom

Pandemija koju je izazvao korona virus donijela je i promjene u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa pojedinim zemljama, a jedan od pozitivnih razvoja je uravnoteženje trgovinskih odnosa sa Hrvatskom, izvještava Indikator.ba. Korona kriza je pomogla da se smanji trgovinski deficit sa sjevernim susjedom sa kojim smo u proteklim godinama redovno bili u “debelom” trgovinskom minusu.

To se dogodilo zahvaljujući padu uvoza iz ove zemlje od čak 27 posto za period januar-juli, dok je pad bh. izvoza u tu zemlji bio znatno manji, 7,7 posto. Usljed toga je stopa pokrivenosti uvoza izvozom dostigla dosad nezabilježeni nivo od 90,7 posto. U dosadašnjim trgovinskim tokovima ta stopa bila je znatno niža.

Ukupan bh.izvoz u Hrvatsku za sedam mjeseci ove godine bio je 789,5 miliona KM, a uvoz 870,1 miliona KM. Dok je Hrvatska nakon Njemačke prva bh. izvozna destinacija, u uvozu je pala na četvrto mjesto, iza Njemačke, Italije i Srbije.

Do uravnoteženja razmjene nije došlo u trgovini sa drugim važnim susjedom Srbijom, gdje je pad bh. izvoza, koji je iznosio 625,4 miliona KM, bio 16,8 posto, a pad uvoza (ukupno 1,05 milijrdi KM) nešto manje, 12,7 posto. Srbija kao četvrta destinacija za bh robe, i treća zemlja za BiH po uvozu, učvršćuje se tako kao sve značajniji trgovinski partner BiH.

Manji pad izvoza od uvoza BiH je imala i u razmjeni sa Njemačkom, koja je i dalje partner broj jedan, ali i sa Turskom i nekim drugim zemljama.

Zatvaranje ekonomija i otežani transport roba, ali i promjene u strukturi uvoza i izvoza koju je uzrokovala panedmija učinili su da trgovinska razmjena sa nekim geografski udaljenim zemljama doživi značajan pad.

I dok je sa zemljama EU i zemljama CEFTA-a, sa kojima Bosna i Hercegovina ostvaruje najveću razmjenu, pad izvoza bio na nivou od oko 15 posto, a uvoza od 12 do 18 posto, obim razmjene značajno se smanjio primjerice sa zemljama kao što su Japan, Kanada, ili sa baltičkim i nekim mediteranskim zemljama.

Vezane vijesti

TUZLA