Korona virus stigao i u BiH: 92% oboljelih bude i izliječeno…

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Korona virus je stigao i u Bosnu i Hercegovinu. Banjalučanin zaposlen u Italiji, kao i njegov sin prvi su registrovani slučajevi u našoj zemlji a iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske  saopćeno je da oba pacijenta zaražena koronavirusom u tom bh. etitetu imaju blage simptome te se osjećaju dobro.

”Radi se o osobi srednjovječne dobi, inače radniku u Italiji, koji se vratio iz Italije, nastanjen je u Banjaluci. Javio se i zatim je upućen u Klinički centar RS. Početkom ove sedmice su urađeni nalazi i bili su pozitivni kada je u pitanju korona virus. Trenutno je izolovan i osjeća se dobro” – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dijete zaraženo korona virusom učenik je O.Š. Branko Ćopić koja danas i sutra neće raditi zbog dezinfekcije. Iz Doma zdravlja Banjaluka potvrdili su da je danas do 11 sati testirano 35 osoba, od toga 23 učenika iz Osnovne škole „Branko Ćopić“ i 12 nastavnika, a u toku dana bit će testiran još jedan broj đaka koji idu u odjeljenje s dječakom pozitivnim na koronavirus. Umiruje činjenica da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je stepen izlječenja od korona virusa izuzetno visok.

”80% oboljelih prema svim nalazima je blagih simptoma, a 92% oboljelih koji se potencijalno zaraze se izliječe. Visoka je stopa izlječenja uglavnom bolest prolazi asimptomatski, odnosno sa blagim simptomima” – kazao je Šeranić.

Pojava korona virusa u Bosni i Hercegovini nije bila neočekivana, a u narednom periodu mogu se očekivati novi slučajevi zaraze korona virusom, poručuju iz Ministarstva zdravlja RS -a. S druge strane iz UKC-a RS kažu da imaju sve kapacitete i da je situacija pod kontrolom.

”Mi smo već renovirali i sanirali bivšu kliniku za plućne bolesti gdje imamo više od 50 kreveta spremnih za karantin pacijenata, ispraznili smo sprat infektivne klinike za potencijalne oboljele i pripremili smo jednu prostoriju za teške pacijente u slučaju da do njih dođe” – kazao je Vlado Đajić, direktor UKC-a RS-a.

Oboljelih u Tuzlanskom kantonu za sada nema. Trenutno je u kućnoj izolaciji 95 osoba koje su boravile u zemljama pogođenim korona virusom. Svi su bez simptoma oboljenja, saopćili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Krizni štab apeluje da građani budu svjesni složenosti epidemiološke situacije, te da u slučaju potrebnih informacija iskoriste 24-satnu otvorenu telefonsku liniju.