16.7 C
Tuzla
21.09.2023.

Košarac: Donijeti jedinstvenu odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac smatra da o pitanju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba usvojiti jedinstvenu odluku.

Stoga ima namjeru naredne sedmice održati sastanke s predstavnicima nadležnih ministarstava i privrednih komora kako bi usaglasili model i pokrenuli procedure definiranja odluke koja bi rezultirala zabranom izvoza tih sortimenata.

Podsjetio je da su u prethodnom periodu predlagana rješenja koja se odnose na uvođenje zaštitnih mjera, poput odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, kako bi se pomoglo domaćoj drvoprerađivačkoj industriji, koja se godinama suočava s problemom nedostatka sirovine na tržištu, ali ona nisu podržana.

– Svjestan da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za naše građane, kao i privrednu zajednicu, smatram da je vrlo važno podržati i prihvatiti inicijative nadležnih entitetskih ministarstava koje idu u pravcu uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta – dodao je Košarac.

Košarac smatra da je uvođenje ovih zaštitnih mjera dobar model i najbolji pokazatelj zaštite domaće proizvodnje i interesa građana te usmjeriti napore da se osgura da sirovina ostaje u Bosni i Hercegovini u korist domaće drvoprerađivačke industrije.

– To će istovremeno omogućiti i jeftiniju cijenu energenata za grijnu sezonu, što je primaran interes svih građana te podržavam uvođenje zaštitnih mjera, jer je to u interesu građana i realnog sektora – zaključio je Košarac.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO