12.8 C
Tuzla
07.07.2022.

Košarac i tim Svjetske banke o mapi puta ‘Pravedne tranzicije za sve’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas Sarajevu tim Svjetske banke, predvođen šefom ureda za BiH Kristoferom Šeldonom, koji radi na projektu “Podrška energetskoj tranziciji u regijama uglja u BiH”.

Na sastanku je razgovarano o preliminarnim nalazima mape puta ”Pravedna tranzicija za sve”, pri čemu je konstatirano da se iz analitičke prelazi u fazu realne implementacije projekta, gdje će biti definirani konkretni koraci za dekarbonizaciju.

Ministar Košarac istakao je da resorna entitetska ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH moraju biti potpuno vidljiva i uključena u kompletan proces, budući da je oblast energetike u primarnoj nadležnosti entiteta.

On je naveo da je Republika Srpska primijenila sve potrebne standarde, te da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dati doprinos u skladu svojom koordinirajućom ulogom i ustavnim nadležnostima.

– Nama je važno da radimo u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, koja su saglasna i dala su podršku izradi mape puta'Pravedne tranzicije za sve’, pri čemu nam je potrebna saradnja sa Svjetskom bankom – rekao je ministar Košarac.

Na sastanku je konstatirano da tranzicija energetskog sektora mora biti pravedna i omogućiti prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije bez gubitka radnih mjesta, saopćeno je iz MVTEO BiH.

POSLJEDNJE DODANO