22.8 C
Tuzla
30.09.2022.

Košarac: Nisam zadovoljan zastupljenošću bh. proizvoda u trgovačkim centrima

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da nije zadovoljan sadašnjim stanjem u trgovačkim centrima kada je u pitanju zastupljenost bh. proizvoda na njihovim policama.

Nakon obilaska farme kompanije Suša Komerc kod Visokog, Košarac je naveo da nije sretan što BiH ima potpisane neke međunarodne ugovore koji nas obavezuju na otvoreno tržište, te da je predan da apsorbuje sve probleme naših proizvođača i prerađivača kako bi se njihovi proizvodi našli na policama trgovačkih lanaca.

Pojasnio je da je činjanica da imamo jednu vrstu ograničavajućih elemenata kad su u pitanju utjecaji međunarodnih krugova i da je to nemoguće uraditi normativno određivanjem minimalnog procenta domaćih proizvoda na policama, ali da kroz otvoreni dijalog sa proizvođačima, prerađivačima i trgovačkim centrima moramo naći rješenje.

”Čestitam na predanosti kompaniji Suša Komerc koja sublimira sve što smatram dobrim praksama, poput primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade. Ovakvim poljoprivrednim potrošačima institucije trebaju biti na usluzi, da zajedno kreiraju buduća rješenja”, istakao je Košarac.

Vlasnik kompanije Osman Suša rekao je da treba raditi na zaštiti domaće proizvodnje i da bi bilo idealno zakonski odrediti da u trgovačkim centrima mora biti minimalno 50 ili bar 30 posto bh. proizvoda.

Dodao je da je potrebno provoditi i marketinške kampanje radi podizanja svijesti građana o potrebi kupovine domaćih proizvoda.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO