-0 C
Tuzla
29.01.2023.

Košarac: Obezbijedti kontinuitet primjene niže carinske stope na uvoz novih električnih vozila 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2023. godine.

Resorni ministar Staša Košarac istakao je da Odlukom propisano da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa 15 posto na pet posto za hibridna vozila, te sa pet posto na nula posto na automobile na električni pogon.

– Naš cilj je da obezbijedimo kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila, budući da 31. decembra 2022. godine ističe rok primjene postojeće odluke Vijeća ministara BiH – naglasio je Košarac.

Ističe da predložena odluka omogućava olakšice na uvoz električnih i hibridnih vozila, te da očekuje da će Vijeće ministara BiH dati zeleno svjetlo na njeno produživanje do kraja iduće godine.

– Primjena niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila pokazala se opravdanom jer zvanični podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila – poručio je Košarac.

Navedenom odlukom stimuliše se kupovina električnih i hibridnih vozila, čija će masovnija upotreba značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, ali i bezbjednost saobraćaja.

– Opredijeljeni smo da stvaramo uslove za uvoz ovih automobila, jer je to izuzetno važno i sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja zagađenja vazduha. S obzirom na to da se za aerozagađenje u BiH najčešće okrivljuju stari automobili, koji su dominantni na našim putevima, neophodno je da se stimuliše kupovina ekološki prihvatljivih automobila – dodao je Košarac.

Predložena odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore BiH, te da je kreirana u skladu sa obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije, saopćeno je iz resornog ministarstva.

POSLJEDNJE DODANO