22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

Košarac: Pokrenuta izrada strateškog plana ruralnog razvoja BiH 2022 – 2027.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su pokrenute aktivnosti na izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH – Okvirni dokument za period od 2022. do 2027. godine, koji predstavlja zbir strategija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, saopćeno je iz resornog ministarstva.

On je istakao da je riječ o strategiji baziranoj na jasno identifikovanim potrebama i interesima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta te da ovaj dokument sadrži analize, ciljeve, mjere i planove koji su već na snazi i implementiraju se u okviru entitetskih strateških dokumenata.

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije i neće biti centralni organ koji nameće bilo kakve strategije na nivou BiH. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kretanje izvan utvrđenih stavova i politika entitetskih institucija, koje su, u skladu sa Ustavom, nadležne za oblast poljoprivrede – poručio je Košarac.

Kako je naglasio, na izradi ovog dokumenta radi se isključivo uz punu vidljivost entitetskih struktura te u kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH i Odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko Distrikta.

Košarac je objasnio da je izrada ovog planskog dokumenta za naredni programski period pokrenuta nakon što je krajem decembra prošle godine završen period implementacije Strateškog plana ruralnog razvoja BiH (2018-2021.) – Okvirni dokument.

– Naša obaveza je da izradimo ovaj dokument i insistiramo da u tome ravnopravno učestvuju nadležne institucije na svim nivoima vlasti jer politike institucija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta moraju biti potpuno vidljive,  naglasio je  Košarac.

Prema njegovim riječima, to je jedini mogući model koji garantuje efikasan zajednički rad na ispunjavanju preuzetih obaveza.

– Isključivo uz takav način rada i poštovanje ustavnih nadležnosti možemo doći do potrebnog dokumenta kako bismo otvorili mogućnost da domaći poljoprivrednici nastave sa apliciranjem za IPA fondove EU te obezbijedili postepeno usklađivanje poljoprivrede i razvoja ruralnih područja sa praksama i standardima EU – navodi  Košarac.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO