28 C
Tuzla
27.05.2022.

Košarac: Predali smo Upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopštio je da je BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao – rekao je ministar Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH.

– Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju. Naime, ranije nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

– Predali smo Upitnik i očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene domaćih proizvoda – poručio je ministar Košarac.

On je izrazio zahvalnost Uredu za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim entitetskim tijelima, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz Upitnika za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

– Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor – rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

POSLJEDNJE DODANO