3.9 C
Tuzla
28.11.2023.

Košarac: Zaštititi domaću proizvodnju peradi i smanjiti uvoz

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara u BiH, da treba sve učiniti da se zaštiti domaća proizvodnja peradi i smanji uvoz, te obezbijedi i izvoz konzumnih jaja na tržište EU.

Košarac je istakao da je zaštita domaće proizvodnje jedno od važnih pitanja koje promoviše Savjet ministara i da će na tome istrajavati.

“Nema hrane, niti proizvoda koji je privilegovan u odnosu na neki drugi. U poljoprivrednom sektoru, koji je očigledno pogođen epidemijom virusa korona, treba da nađemo rješenja da bismo zaštitili domaću proizvodnju”, rekao je Košarac novinarima, nakon sastanka kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo LJubomir Kalaba.

Košarac je naglasio da je cilj da se zaštiti domaći proizvođač i da prerađivački kapaciteti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) otkupe primarnu proizvodnju, te da se sve to nađe na policama trgovačkih centara u Srpskoj i FBiH.

On je rekao da postoje viškovi domaće proizvodnje.

“Pokušaćemo da nađemo adekvatne mjere ne kršeći međunarodne ugovore. Razmišljam da Savjetu ministara, ukoliko ove administrativne mjere koje smo danas definisali ne daju određene rezultate, predložimo rješenja koja će značiti zabranu uvoza u BiH ili povećanje carinskih stopa”, naglasio je Košarac.

On je istakao da se time pokazuje spremnost da se radi za domaću privredu i da bi to mogao biti nastavak dobrih politika koje su zastupali entiteti u okviru podsticaja za primarnu proizvodnju.

“Kovid 19 je prouzrokovao mnoge poremećaje, ali i mimo toga treba tražiti najbolju poziciju za proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH”, rekao je Košarac.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o tome kako na najbolji način popuniti upitnik za izvoz konzumnih jaja iz BiH za zemlje EU, te da je dogovoreno da u narednih sedam dana uslijede razgovori sa nadležnim entitetskim institucijama i budu prikupljeni podaci o tome kako bi posredstvom Evropske komisije bio kandidovan izvoz konzumnih jaja.

“Kada je riječ o pilećem mesu naši proizvođači mogu da izvoze u zemlje Cefte, EU, kao i jaja za dalju preradu kompanije iz BiH mogu da izvoze. Još je ostalo da bude riješeno pitanje izvoza konzumnih jaja i na tome ćemo raditi zajedno sa entitetskim vlastima”, naveo je Košarac.

On je rekao da je pitanje kafilerije otvorio juče u Doboju tokom razgovora sa gradonačelnikom, navodeći da položaj tog grada daje preduslove da u njemu bude otvorena kafilerija koju BiH nema.

“To je vrlo značajno da bi bili smanjeni troškovi proizvođačima. Moramo poštovati ekološke standarde i u narednom periodu ćemo o tome razgovarati”, rekao je Košarac i istakao da se uvoz treba kontrolisati adekvatno, uz rigorozne veterinarske kontrole.

On je dodao da će u narednom periodu, zajedno sa Agencijom za bezbjednost hrane i inspektoratima, definisati neophodne mjere jer je uočeno da postoje problemi kada se određeni proizvodi od pilećeg mesa nađu na tržištu BiH, kada se uvezu i da takvi mogu ugroziti zdravlje ljudi.

“Tražićemo adekvatno reagovanje nadležnih inspekcijskih organa i Kancelarije za veterinarstvo”, istakao je Košarac.

Kalaba je naveo da je na sastanku bilo riječi o prekomjernom uvozu pilećeg mesa i o potezima koje treba napraviti da bi se olakšalo proizvođačima iz BiH da plasiraju svoje proizvode.

On je dodao da je glavna tema razgovora bilo ispunjavanje uslova za izvoz konzumnih jaja.

“Jedino je ostalo da se stvore uslovi za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi. Ostala su još konzumna i rasplodna jaja i dogovorili smo da ćemo održati sastanke sa nadležnim entitetskim tijelima da bismo prikupili podatke i poslali u Brisel u vezi sa planom kontrole salmonele kao jednim od prvih uslova za izvoz”, rekao je Kalaba, izražavajući nadu da će svi potrebni podaci koji se prikupljaju iz Srpske i FBiH u Brisel biti poslati do kraja godine.

On je izrazio nadu da će i ti uslovi uskoro biti ispunjeni i da će proizvođači iz BiH konzumna jaja moći da plasiraju na evropsko tržište.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora peradara i živinara u BiH Edin Abandžić rekao je da je ministar odreagovao ekspresno i da su u direktnoj komunikaciji dogovorili korake u vrlo neizvjesnom i teškom periodu koji će uslijediti zbog epidemije virusa korona.

“Nadam se da ćemo peradarstvo, kao i ostale poljoprivredne grane u BiH istaći i podstaći domaće proizvođače da povećamo potrošnju proizvoda jer je u situaciji kada se smanjuje proizvodnja veoma važno da domaće proizvode plasiramo da bi naša privreda pretrpjela što manju štetu”, naveo je Abandžić.

(RTV SLON / SRNA)

Vezane vijesti

TUZLA