31 C
Tuzla
18.07.2024.

Kremić: Uskoro formiranje radne grupe za pripremu metodologije za izračun potrošačke korpe

Direktor Federalnog zavoda za statistiku (FZS) Emir Kremić izjavio je za Fenu da bi uskoro trebala biti formirana radna grupa za pripremu metodologije za izračun cijene potrošačke korpe.

Podsjetio je da je FZS 2008. prestao objavljivati podatke o minimalnoj i prosječnoj cijeni potrošačke korpe, te da od tada zvaničnih podataka nema.

Kremić je naveo da Bosna i Hercegovina na putu ka članstvu u Evropskoj uniji kontinuirano radi na harmonizaciji s pravnom stečevinom i standardima unije.

– Podaci o potrošačkoj korpi koji su objavljivani do 2008. bili su bazirani na popisu stanovništva iz 1991. Budući da ti podaci nisu bili ažurirani, FZS je počeo izradu ankete o potrošnji domaćinstava, u saradnji s Agencijom za statistiku BiH i entitetskim institucijama, što je standard koji prati EU – rekao je Kremić.

Naglasio je da je FZS nakon popisa stanovništva koji je u BiH izvršen 2013. i podacima koji su objavljeni 2016., u saradnji s Agencijom za statistiku BiH počeo ažurirati uzorak koji će biti primjenjivan na svim anketama.

– Najveći broj upita koji je FZS primao bio je vezan za podatke o potrošačkoj korpi koji nisu objavljivani, te smo Vladi FBiH predložili izradu metodologije koja je vrlo kompleksna – kazao je Kremić.

Pojasnio je da je predloženo da bude formirana radna grupa s predstavnicima Ureda premijera FBiH, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine FBiH i uz podršku stručnjaka iz Svjetske banke.

– Mislimo da su stvoreni uslovi za to s obzirom na to da je obavljen popis stanovništva, objavljeni rezultati i ažuriran uzorak, te imamo svježu podlogu za pripremu te metodologije – poručio je Kremić.

Vezane vijesti

TUZLA