25 C
Tuzla
30.09.2022.

Krimolovci u augustu: Zaprimljeno ukupno 246 prijava od kojih je 17 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu 2020. godine registrirali su 173 poziva na telefonskoj liniji ”Krimolovci”, od kojih je osam bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su 73 prijave, od kojih je devet sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, privrednim kriminalom te krijumčarenjem ljudi i roba. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem ”Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 12 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U augustu  je primljeno 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 37 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ”Krimolovci” – 080 020  505.

POSLJEDNJE DODANO