Krimolovci u novembru zaprimili 439 prijava, od toga 32 s korisnim informacijama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2019. registrirali su ukupno 356 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je 11 bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Osim navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 83 prijave, od kojih je 21 sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, oružjem, trgovinom ljudima, privrednim kriminalom, zloupotrebom službenog položaja i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 32 su proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

 

U novembru je primljeno 10 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

 

Policijski službenici SIPA-e dali su 42 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505, saopćeno je iz te institucije.