‘Krimolovci’ – Zaprimljene 253 prijave u aprilu, 19 s korisnim informacijama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu su registrovali ukupno 192 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“ od kojih je sedam bilo s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je ukupno 61 prijava, od kojih je 12 s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, privrednim kriminalom,  krijumčarenjem i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 14 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA, saopćeno je iz te državne agencije.

U aprilu je pristiglo devet povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 22 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.