Krizni štab TK: 17 pacijenata hospitalizirano u UKC-u Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na području TK aktivno je sedam klastera, a najveći broj zaraženih je iz nekadašnje Klinike za srce, Medical Institut Bayer, u kojem je registrovano 37 zaraženih, ali još uvijek nije utvrđeno kada je zaraza počela i ko je nulti pacijent. U posljednja 24 sata dva pacijenta su hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

“Trenutno je 17 hospitaliziranih u Kliničkom centrum, pet u MIB i jedan pozitivni u Brčko Distrikutu vezan za klaster Srebrenik. Mjera kućne izolacije za osobe koje su pozitivne su: 31 osoba sa mjerom kućne izolacije u smislu njene pozitivnosti pri čemu je jedna osoba premještena u Tuzlanski kanton.”, rekla je prof.dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Klinika za infektivne bolesti pripremljena je kao COVID centar u kojem će biti smješteni pacijenti sa srednje teškim i teškim simptomima. Djeca, trenutno dvije maloljetne osobe koje su pozitivne na korona virus bit će odvojene od odraslih.

“Što se tiče detalja za smještaj djece putem Kriznog štaba je definisano da djeca neće biti smještena sa odraslima. Zato je odvojen dio Plućnog odjela pedijatrijske klinike a dio dječijeg hospisa je predviđen u slučaju većeg broja djece oboljele od COVD-a”, dodala je prof.dr. Mulić.

Nadležni su prethodno najavili da u narednim danima i sedmicama očekuju povećanje broja zaraženih osoba, ali se istovremeno nadaju da taj porast neće biti eksplozivan kako bi zdravstvene ustanove mogle odgovoriti novonastaloj situaciji. U Tk trenutno je 56 osoba pozitivno na korona virus.