20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Krovna tijela za mlade BiH: Izdvajanja za mlade su investicija u bolju budućnost

Finansijsko ulaganje u potrebe mladih u Bosni i Hercegovini je investiranje u bolju budućnost BiH – smatraju krovna tijela za mlade u BiH.

– Koliko je novca dovoljno za mlade u Bosni i Hercegovini? Koliko tog novca mladi u BiH dobiju, deklarativno ili u praksi? Jesu li zadovoljni? Kada će biti bolje? Ovo su vrlo važna pitanja koja se u našoj zemlji ne postavljaju veoma često, ali su veoma često odgovori sramotni. Budžetska izdvajanja za mlade ili nisu dovoljna ili nisu usklađena sa potrebama mladih, a činjenica je da jedinstveni podaci o budžetskim izdvajanjima za mlade u našoj zemlji i ne postoje. Upozoravaju na ovu tužnu činjenicu predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH. Oni podsjećaju nadležne na svim nivoima u BiH da se budžetska izdvajanja za mlade moraju povećati te da pri planiraju tih izdvajanja, lokalne zajednice moraju uključiti i mlade – saopćeno je Vijeća mladih FBiH.

Kako navode, pri planiranju budžetskih izdvajanja za mlade, u vidu grantova, treba voditi računa o uspostavi sistema podrške koji će osigurati da mladi imaju adekvatna znanja i vještine kako bi sredstva iskoristili na najbolji mogući način.

– Ukoliko npr. kreiramo grant za podršku malim biznisima, lokalna zajednica bi trebala ponuditi edukacije o pisanju biznis planova, upravljanju biznisima, ali i uspostaviti mehanizme mentorstva – smatraju u Vijeću mladih Federacije BiH.

Budžetska sredstva koja se izdvajaju za potrebe mladih su jako važan segment brige o mladim ljudima u jednoj lokalnoj zajednici, dodaju predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH. Budžeti moraju biti kreirani u saradnji s mladima jer će jedino tada, ističu, jasno odgovoriti na stvarne potrebe ove populacije. Osim toga, mladi moraju biti uključeni u praćenje efekata izdvajanja te u odluke koje se tiču raspodjele sredstava.

Predstavnici krovnih tijela za mlade u BiH podsjećaju javnost da su, sukladno zakonima, u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, svi nivoi vlasti dužni osigurati budžete za mlade.

Sredstva namijenjena mladima trebaju imati poticajni aspekt i pomoći im da ostvare vlastite potencijale. Taj novac treba biti alat ekonomske razvojne politike svake zajednice u BiH. Strateško ulaganje u mlade predstavlja potencijal ekonomske investicije koji se nažalost nedovoljno koristi u BiH, zaključak je iz saopćenja Vijeća mladih u FBiH.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA