23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Krug 99: Kriza u BiH stavlja nas u teška historijska iskušenja

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ Adil Kulenović je na godišnjoj pres-konferenciji kazao da je najvažnija diferencija u odnosu na organizacije sličnog tipa decenijska upornost i kontinuitet “Kruga 99“ na zastupanju vrijednosti zajedničkog života, izgradnje građanskog koncepta političkog uređenja države i odbijanja tretiranja BiH izvan standarda modernih evropskih država, savremenih demokratskih nacija.

Istaknuo je da će takva programska orijentacija iz domena kulture dijaloga i intelektualne angažiranosti biti nastavljena i u 2022. godini.

– Nažalost, eskaliranje političke i sigurnosne krize u i oko Bosne i Hercegovine stavlja nas opet u teška historijska iskušenja. Podjednako moralna, koliko i politička. A iznad svega pred izazove za naše rasudne moći u traganju za pravim odgovorima na barbarske nasrtaje na našu domovinu i društvo – kazao je Kulenović.

Ističe da se blokada institucija države nastavlja.

– Rok izvršenja državnog udara već teče. Opozicija u RS-u ne dovodi u pitanje ciljeve državnog udara, već političke metode Milorada Dodika i drugih. Potencijalne državotvorne političke snage su bez jasne vizije izgradnje i razvoja moderne demokratske i sekularne bosanske države, koketirajući između etnokratskog i građanskog uređenja. Ne čuje se decidan poziv za borbu protiv vjekovnog zaostajanja BiH iza i izvan zajednice demokratskih evropskih nacija i građanskih političkih prava i sloboda – ocijenio je Kulenović.

Član Predsjedništva “Kruga 99“ Strajo Krsmanović je kazao da će 2022. godina biti teška i turbulentna.

– Ovo je godina u kojoj se najavljuje državni udar i već je počeo da se provodi, godina u kojoj treba da budu provedeni izbori. Već je izvjesno da će oni biti provedeni po istovjetnom izbornom zakonodavstvu. Više nema ni političke volje ni vremena za promjene izbornog zakona – smatra Krsmanović.

Po njegovim riječima, „Krug 99“ će nastojati da i dalje djeluje na političkoj platformi na kojoj djeluje skoro 30 godina – zalagat će se za ravnopravnost svih građana BiH na cijeloj njenoj teritoriji, za provođenje prava, za očuvanje institucija BiH koje su jako ugrožene.

– Zagovarat ćemo i dalje put BiH prema euroatlanskim integracijama, koliko god u ovom momentu to izgledalo daleko i nerealno. Zalagat ćemo se i tražiti od naših političara konačnu provedbu presuda Suda u Strazburu koje vraćaju elementarna ljudska prava građanima BiH, a jednako tako i provođenje svih presuda Ustavnog suda BiH i drugih sudova – naveo je Krsmanović.

Član “Kruga 99“ prof.dr. Senadin Lavić je, između ostalog, ukazao na “otvoren napad desničara na ustavni poredak BiH i sve vrijednosti bosanskohercegovačkog postojanja ili koncepta bosanskohercegovačkog zajedničkog života”.

– U toku je, i toga smo svjesni, drska antibosanska politička kampanja pod krinkom vraćanja nadležnosti entitetu RS, kojom se pokušava derogirati državne zakone i porušiti sistem institucija države BiH. Kao povod za osmišljenu i dugo pripremanu pobunu iskorišteno je Inzkovo dodavanje amandmana na krivični zakon BiH – naveo je Lavić.

Po njegovim riječima, “velikosrpske, antibosanske snage su se pobunile što im je uskraćeno pravo da vrijeđaju žrtve i negiraju zločin genocida nad Bošnjacima“.

Ove snage, ističe on, javno provode plan destrukcije države BiH.

Član Predsjedništva „Kruga 99“ Bojan Šošić je kazao da je činjenica da u kontinuitetu građani BiH sada već puna tri desetljeća žive u atmosferi ili rata ili mogućnosti intenziviranja napetosti do ponovne aktualizacije sukoba čak u oružanom obliku.

Po njegovim riječima, na djelu su snage “koje jašu na destruktivnim politikama kojima je najveća prijetnja građanski koncept uređenja bosanskohercegovačkog društva i na različite načine, često razvedene od svake logike, pokušavaju da kroz iskrivljeno predstavljanje obezvrijede ovaj pristup“.

Član Predsjedništva “Kruga 99“ prof. dr. Hazim Bašić je kazao da je stanje u kojem se BiH danas nalazi, “stanje usporne secesije“.

– Ideolozi antibosanskog projekta su napravili i terminološku prilagodbu koja odgovara današnjem stanju pužuće secesije njenog entiteta RS. Naime, od prvobitno korištenog termina ‘referendum o secesiji’, koji je zvučao destabilizirajuće, kako za EU tako i za unutrašnje političke prilike, prešlo se na pojam ‘mirno razdruživanje’, da bi se u konačnici uvela najnovija sintagma ‘nezavisna RS u okviru Bosne i Hercegovine’. Terminološko ublažavanje stvarnih namjera je prepoznato i neće umanjiti jačinu odgovora državotvornih snaga BiH – zaključio je Bašić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA