Kupci stanova SPO 15 maj ogorčeni na Tužilaštvo TK: ”Ovo je strašno…”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Agonija kupaca SPO 15 maj traje već deset godina. Deceniju tako 160 kupaca čeka da uđe u svoj stan. Neki su platili 50 hiljada za stan, a neki mnogo više. Kupci su za danas zakazali protest ispred Tužilaštva TK no on tu nije održan zbog, kako kažu kupci, zabrane koju su dobili. Stoga su oni protest održali ovdje ispred zgrade tražeći ono što su još prije deset godina platili…

”Mi smo dobili zabranu javnog okupljanja navodno što prostor ne odgovara jednom takvom mirnom okupljanju. Ja sam dobio poziv jutros od zamjernika komandira u kojem se obavještavam da je protest zabranjen” rekao je Mirsad Šuvalić, iz Udruženja građana “15. maj”.

To građane nije spriječilo da izraze ogorčenost. Okupljeni ispred zgrade sa transparentnima u rukama i, kako kažu, velikim grčem u želucu. Zakazao je, poručuju, cijeli sistem.

”Problem je spora administracija gradska, problem su investitori koji su propali. Tu ću spomenuti Giprom. Ttrenutno  nam je najveći problem struja… oni imaju problem sa kooperantom. Mi ga ovim putem pozivamo da se počne odgovorno odnositi prema kupcima i da obavi sve što je potrebno za stavljanje satova od Elektrodistribucije” rekla je Adisa Mehanović, vlasnica stana.

S druge strane stanari su razočarani i u rad Kantonalnog tužilaštva. Poznato je da se vodi istraga zbog zloupotrebe ovlasti u poslovanju, te zbog sumnji u nenamjensko trošenje sredstava tokom izgradnje ove zgrade.

”Želim da postavim jedno pitanje tužiocu Serhatliću: zbog čega se ovaj predmet 15. maj toliko odugovlači? Da li je on pod uticajem politike? Ako nije sposoban… zašto ne ustupi ovaj predmet federalnom tužilaštvu? Kako bi se ovaj predmet riješio…” kaže Šuvalić.

Razlog što predmet ide ovako sporo je finansijsko vještačenje koje je trajalo godinu i po, rekao je za našu televiziju postupajući tužilac Ćazim Serhatlić. Političke uticaje negira, a očekuje da se predmet završi do kraja ove godine, najkasnije u januaru 2020.! No, ne bi bilo prvi put da obećanje ne ispune odgovorni i nadležni, kažu nam kupci. Među onima koji već skoro deceniju čekaju useljenje je i Meliha Saltović. Stan je zajedno sa suprugom kupila odmah po vjenčanju, a danas ima djevojčicu koja ide u drugi razred osnovne škole! Sve ove godine žive pod najmom u tuđim stanovima  – iako su svoj skupo platili.

”Još uvijek plaćamo kredit još uvijek nismo uselili. Čekamo kad će se završiti, pod kirijom smo godinama” – objašnjava Meliha.

Kupci će čekati i dalje… još uvijek nije poznato kada će konačno useliti u svoj stan.

”Nekad imamo osjećaj da ovome nema kraja, onda vidimo da se nešto radi međutim ovo je sve strašno… i tragično!” – zaključuje Meliha Saltović.