KV SBiH TK Saopćenje za javnost: “Zapošljavati prosvjetare na neodređeno vrijeme”

KV SBiH TK Saopćenje za javnost: “Zapošljavati prosvjetare na neodređeno vrijeme”

Objavio: -

Kada je u pitanju Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog Kantona, već je postala praksa da se prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovnom i srednjem obrazovanju obavlja iza kulisa. Naime, u 32 srednje i 88 osnovnih škola u 2018 godini, raspisan je konkurs za prijem 1569 nastavnika i stručnih saradnika. Prethodne godine, taj broj iznosio je 1504 pozicije, i tako, vraćajući se unazad, barem 15 godina, stanje je identično.

Od svih radnih mjesta na određeno vrijeme, prima se 97% nastavnika. Radi se, većinom, o mladim ljudima, kojima ovakav vid zasnivanja radnog odnosa, donosi razočarenja i nesigurnost. Potrebno je staviti se u poziciju mladog čovjeka koji iz godine u godinu, gotovo pola svoga radnog vijeka, konkuriše, te kroz ovu proceduru, prolazi različite ucjene i pritiske koji se manifestuju naročito na isfabrikovanim intervjuima. Svake godine, mijenja se Pravilnik o bodovanju, što dodatno otežava cijeli postupak i omogućava manipulisanje mladim kadrovima. Svakako, bilo bi najbolje rješenje, da se raspiše konkurs za prijem nastavnika na neodređeno vrijeme, pa makar to bila i polovina norme, a naročito kada su u pitanju cijele norme za angažman nastavnika.

Stvaranjem mogućnosti za prijem nastavničkog kadra i stučnih saradnika na neodređeno vrijeme, stvorili bi se uslovi u kojima bi novozaposleni prosvjetari mogli planirati svoje porodične i egzistencijalne obaveze. To bi svakako vodilo i stvaranju ambijenta za sigurniji život u Bosni i Hercegovini. To podrazumijeva i stvaranje uslova za ostanak mladih stručnjaka u našoj državi.
Ovako, pomenuto Ministarstvo samo ponavlja uhodane recepture koje našem obrazovnom sistemu ne mogu donijeti stabilnost.
Pozivamo Ministarstvo obrazovanja i nauke, i sve druge subjekte koji mogu na pravi način u praksi primjeniti potrebu prijema prosvjetara na neodređeno vrijeme, da se oglase, da reaguju i da konkretno podrže ovu inicijativu. Znamo da su mnogi pojedinci, Udruženja Građana, politički subjekti tokom ove, kao i prethodnih godina, javno iznosili stajalište koje je identično ovom našem, te stoga je nadležno Ministarstvo obaveznije i odgovornije za prijem nastavničkih kadrova na neodređeno vrijeme.
Nova školska godina započinje za 15-ak dana, mnogi ljudi su u dilemama, a ministar i njegovi saradnici ne nude rješenje za zapošljavanje mladih kadrova na neodređeno vrijeme.

Propusti i greške iz ranijih godina se moraju ispraviti kako bi se poboljšao kvalitet visokog i srednjeg stručnog obrazovanja. Jako je bitno da se jača povjerenje u nastavnike i škole, te da se isti odgovornije povezuju sa porodicama učenika. Obrazovni sistem predstavlja osnovu za razvoj države i njenih institucija.
Sve relevantne subjekte u Tuzlanskom Kantonu pozivamo na rješavanje ovog vitalnog pitanja za obrazovni sistem, jer samo tako naša država može imati stabilnost i perspektivu.