Lafat komerc d.o.o. osigurao stipendije za učenike u Kalesiji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Učenici drugog i trećeg razreda Srednje mješovite škole Kalesija a koji se školuju za zavarivače imali su priliku dobiti stipendiju kompanije Lafat komerc d.o.o., što je sada već praksa unazad nekoliko godina. Ovaj put stipendiju je dobilo 15 novih učenika u tim razredima, a pet učenika već od prošle godine prima stipendiju ove kompanije. Bit će ovo olakšanje roditeljima stipendista i njima samima.

”Mnogo će nam olakšati. Zahvaljujem se svima koji su nam to omogućili, možemo sebi uzeti kartu, ili iskoristiti za hranu mjesečno”, kaže Ibrahim Hasanović, učenik Srednje mješovite škole Kalesija.

Na ovaj način, u kompaniji Lafat komerc d.o.o. žele dati priliku mladim ljudima, podršku njihovim roditeljima i pokazati da budućnosti ima i na ovdašnjim prostorima.

”Imamo pet momaka od prošle godine koji su počeli da primaju stipendiju u drugom razredu srednje škole, nastavljaju u trećem. Ove godine imamo pet momaka iz treće godine i 10 momaka iz druge godine. Praksa je ista, momci su upoznati. Povećan je broj zainteresovanih, mi nismo imali limitirano koliko možemo primiti”, navodi Admir Mešić, predstavnik kompanije Lafat komerc d.o.o. Kalesija

Obaveza stipendista, koji su drugi ili treći razred je da završe školovanje, imaju dobro vladanje, da njihove ocjene budu na zadovoljavajućem nivou i da dolaze na praksu. Nakon završetka obrazovanja, obaveza im je da rade u ovoj kompaniji, što im u današnjem vremenu može biti samo vjetar u leđa.

”Mi njima nudimo direktno zaposlenje. Ostavimo ih da odmore ljetni raspust i poslije raspusta direktno idu na zaposlenje i dobijaju ugovor na dupli vremenski period od onoga koliko je primao stipendiju. Ako je primao stipendiju jednu godinu ima ugovor na dvije godine rada, sigurnog rada i prosječna primanja radnika u struci metalca”, kaže Mešić.

Roditelji su izrazili zadovoljstvo jer se mladima nudi nesvakidašnja prilika i sigurna budućnost.

”To je za njih, za tu djecu velika šansa. Dobro je što će, kad završe, četiri godine imat će svoj posao. U tome je prilika koja se treba iskoristiti”, rekao je Refik Avdić, roditelj stipendiste.

Skoro 35 posto zaposlenika u ovoj kompaniji su mladi, kojima je upravo u Lafatu bilo prvo zaposlenje. Vjeruju da će i narednih godina povećavati broj stipendija te da će svi stipendisti ostati raditi ovdje.