Lafat komerc d.o.o. ponovo stipendira učenike, nudi im se mogućnost zaposlenja

     

I ove godine kompanija Lafat komerc d.o.o. Kalesija odlučila je stipendijama pomoći učenike Srednje mješovite škole Kalesija koji se školuju za zanimanje zavarivač. 12 učenika dobilo je finansijsku podršku što će im omogućiti lakše obrazovanje, zatim mogućnost praktičnog sticanja znanja, te zaposlenja po završetku školovanja. Na ovaj način, pokazujući društvenu odgovornost, u kompaniji Lafat komerc d.o.o. žele dati priliku mladim ljudima, podršku njihovim roditeljima i pokazati da budućnosti ima i na ovdašnjim prostorima.

”Potpisivanjem ugovora dobijamo 12 novih stipendista koji će koristiti beneficije stipendiranja i samim tim preuzimaju obavezu, zajedno sa roditeljima, pošto su svi maloljetni, uz saglasnost roditelja, dobijamo momke koji su se pokazali kroz praktičnu nastavu, da mogu i da hoće da rade ovaj posao”, navodi Admir Mešić, predstavnik kompanije Lafat komerc d.o.o. Kalesija.

Obaveza stipendista, koji su drugi ili treći razred je da završe školovanje, imaju dobro vladanje, da njihove ocjene budu na zadovoljavajućem nivou i da dolaze na praksu. Nakon završetka obrazovanja, obaveza im je da rade u ovoj kompaniji, što im u današnjem vremenu može biti samo vjetar u leđa.

”Tražili smo način kako da unaprijedimo obrazovanje, kako da prekinemo one priče kako mi samo školujemo djecu da nekud odu. Ovo je primjer školovanja djece da ostanu ovdje”, kaže Abdurahman Bajrić, profesor u Srednjoj mješovitoj školi Kalesija.

Bio je ovo svečan trenutak u prostorijama prodajnog salona Lafata, za učenike, njihove roditelje i predstavnike škole. Roditelji su izrazili zadovoljstvo jer se mladima nudi nesvakidašnja prilika i sigurna budućnost.

”Normalno da je to velika podrška djeci, prije svega njima kroz taj džeparac, a ujedno poslije školovanja dobijanje posla je nekakav cilj kome svi težimo, s tim da će kroz taj period postati dobri majstori u svom poslu”, ističe Almir Tubić, roditelj stipendiste.

Stipendista Selmir Muminović naglasio je da će stipendija olakšati školovanje njemu i roditeljima u finansijskom smislu, te da mu je drago što će biti dio kompanije Lafat.

Ahmet Omerović prošle godine bio je stipendista kompanije Lafat komerc d.o.o., a danas zaposlenik. On je kako i sam kaže, primjer da se trudom i radom može postići željeni cilj. Kompanija Lafat odnosno njeni zaposlenici prepoznali su kod njega zalaganje i želju za novim učenjem i usavršavanjem.

”Prošle godine sam primio stipendiju, već četvrti mjesec radimo u Lafatu. Želio sam da budem zavarivač i odlučio sam se da idem za zavarivača”, navodi Ahmet.

Lafat komerc d.o.o. nudi priliku ovakvim mladim ljudima. Skoro 35 posto zaposlenika u ovoj kompaniji su mladi, kojima je upravo u Lafatu bilo prvo zaposlenje. Sada imaju 350 zaposlenih, a planirano je i širenje mreže poslovnica.

”Imali smo jedan značajan projekat u prošloj godini, otvorili smo poslovnicu u Lukavcu. U narednom periodu želimo otvoriti još poslovnica, ostvariti saradnju sa mladim ljudima u svim gradovima BiH”, ističe Edis Barčić, predstavnik kompanije Lafat komerc d.o.o. Kalesija.

U kompaniji Lafat komerc d.o.o. Kalesija vjeruju da će u narednoj godini povećati broj stipendija, odnosno da će osim učenika koji se školuju za zavarivače biti i drugih iz metalske struke koji će imati priliku dobiti finansijsku podršku, a kasnije postati dio ove uspješne kompanije.