Lavrov: “Rusija nije za BiH u NATO-u”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Rusija se ne može složiti s pristupanjem Bosne i Hercegovine NATO-u, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

– Pravila koja se promoviraju na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće – rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Lavrov je napomenuo da Sjedinjene Američke Države već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO-u.

– Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čime se Rusija ne može složiti… – rekao je Lavrov.

– U situaciji kada svi proklamiramo namjeru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i osigura jednaka i nedjeljiva sigurnost u euroatlantskoj regiji, to onda predstavlja zamjenu međunarodnog prava sa ”NATO-centričnim’ pravilima, umjesto univerzalnim – dodao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo pozvao je ranije tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje s NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati utjecaja na odnose sa susjedima, jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO – MAP – podsjeća Al Jazeera Balkans.