12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup 4 Islands u Hrvatskoj

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević i timska partnerica Stefanie Dohrn su nakon pet etapa utrkivanja osvojile Svjetski kup u maraton disciplini u Hrvatskoj i pobjedom upisale po 250 UCI bodova za Svjetsku ranking listu.

Utrka 4 Isands je održana na četiri otoka u Hrvatskoj i vožena je u pet etapa, dok su Lejla i Stefanie upisale dvije pobjede na najdužim etapama.

Uprkos tehničkim problemima koje je timska partnerica bh. biciklistkinje imala u predzadnjoj četvrtoj etapi, odnijele su ubjedljivu pobjedu s prednošću od 18 minuta i 39 sekundi ispred drugoplasiranih Costanze Fasolis i Claudie Peretti iz Italije, dok su treće mjesto zauzele Grette Steinburg iz Estonije i Janine Wust iz Švicarske.

Njemčević i Dohrn su vozile veoma taktičku utrku s obzirom na to da su nakon druge etape obukle narandžastu majicu lidera utrke koju su zadržale sve do kraja utrke.

Nakon dvije srebrene medalje iz prošle sezone te trećeg mjesta iz Španije u ovoj sezoni na utrkama Svjetskog kupa, ovo je bila prva pobjeda za Lejlu Njemčević ali i prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu.

Njemčević trenutno zauzima 7. mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi. Nakon upisa bodova očekuje je veliki napredak, a cilj je ulazak u top tri biciklistkinje svijeta.

– Bila je ovo jedna od najzahtjevnijih utrka na kojoj sam nastupala, radi izuzetne logističke zahtjetvnosti ali i terena na kojima su se održavale etape potrebna je izuzetna koncentracija iz etape u etapu. Konkurencija je izvukla ono najbolje iz Stefanie i mene te upravo radi toga ovo je do sada moja najdraža pobjeda. Tokom svih pet etapa sam se ojećala izuzetno spremno i na svim usponima sam pravila veliku prednost tako da sa velikim samopouzdanjem očekujem ostatak sezone i preostalih pet svjetskih kupova – rekla je Lejla Njemčević.

Naredno takmičenje bit će Svjetski kup u Poljskoj koje se održava dvije sedmice prije Evropskog prvenstva u Češkoj, jedno od glavnih ciljeva u ovoj sezoni za najuspješniju bh. biciklistkinju.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!