Lične priče djece rođene zbog rata: Svjetska premijera predstave “U ime oca” na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO
Predstava “U ime oca” je rađena uz podršku Austrian Cultural Forum, Univerziteta iz Birminghama, CHIBOW i Udruženja Zaboravljena djeca rata. Glavni cilj ove dokumentarno – plesne predstave je prikazati borbu, snagu, težinu i različite izazove tokom života djece rođene zbog rata. U predstave će se prikazati diskriminacija i stigme koju žive djeca zajedno sa majkama preživjelim.
Lične priče djece rođene zbog rata iz Bosne i Hercegovine čini prvi dio predstave, međutim nakon premijere 20.03.2019. nastavlja se raditi sa djecom rođenom zbog rata u Ugandi, a na kraju će se raditi i treći dio koji će prikazati “Arijevce” djecu drugog svjetskog rata koji su bili dio tajnog eksperimenta.
Ono što ovu predstavu također čini posebnom jeste i činjenica da pored profesionalnih glumaca i plesača, u ovoj predstave glume i stvarni likovi čije su priče bile inspiracija za kreiranje ovog djela. Tokom ove predstave publika će imati priliku da vidi Ajnu Jusić (predsjednicu Udruženja Zaboravljena djeca rata) i druge članove ovog Udruženja.
Na kraju podsjećamo, da tokom i neposredno nakon ratnih sukoba, uporedo sa jačanjem militarizacije, širom svijeta rađala su se i rađaju se tzv. „djeca rođena zbog rata“, odnosno djeca za koju je manja vjerovatnoća da bi se rodila da nije bilo rata u određenom regionu, a gdje su njihovi očevi poslani ili su se nalazili po službenoj ili vojnoj dužnosti.
U bosanskohercegovačkom kontekstu, ova kategorija obuhvata djecu čiji su očevi bili: a) vojnici-pripadnici suprotstavljene vojske, tj. druge etnonacionalne grupe u odnosu na grupu kojoj je pripadala majka (roditelji pripadnici ranije zaraćenih, tzv. neprijateljskih strana).; b) pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga (UNPROFOR, IFOR, SFOR i sl.); ili c) djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene.
Udruženje “Zaboravljena djeca rata” osnovano je 2015. godine od strane nekoliko entuzijasta – aktivistica za ljudska prava i “djece rođene zbog rata” iz Bosne i Hercegovine, koja su ostala u sjeni rata i poraća, nevidljiva i neprepoznata kao vulnerabilna kategorija djece, u zemlji porijekla svojih majki i/ili zemlji porijekla svojih bioloških očeva.
Svjetska premijera predstave “U ime oca/In the name of father” biće izvedena u srijedu, 20. marta sa početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli.