Lijek protiv korona virusa Favipiravir nije odobren za tržište BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako ste proteklih dana u pojedinim medijima, imali priliku čuti da se na tržištu BiH pojavio lijek protiv korona virusa, koji se izdaje na liječnički recept i košta oko 300 KM iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ističu kako je ovaj lijek u fazi kliničkih ispitivanja i još uvijek nije odobren za naše tržište.

Prema riječima Biljane Tubić iz Sektora za lijekove, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH lijek Favipiravir nije odobren za tržište BiH, mada to nije nikakva rijetkost, jer on zapravo na većini svjetskih tržišta nije odobren, jer se radi o novom lijeku.

Tubić dodaje: ” Kada je krenula priča o pandemija i priča o virusu u WUHANU odakle je i sva ova prča krenula, ljudi su krenuli da primjenjuju Favipiravir za tretman pacijenata oboljelih od COVID -19 I prilikom liječenja ovih pacijenata pokazani su dobri rezultati. Zbog toga je on vrlo brzo ušao u fazu kliničkog ispitivanja u mnogim država svijeta. Prema izvorima nezvaničnog karaktera raspolažem informacijama da se određena količina ovog lijeka nalazi i u BiH i da je namijenjena za realizaciju kliničke studije, koje se provode u više centara, a cilj je da se dokaže efikasnost primjene Favipiravira u liječenju oboljelih od COVID – 19. Za očekivati je da će režim izdavanja biti uz ljekarski recept, jednog dana kada on bude registrovan”.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu kako im nije poznato koja će biti cijena ovog lijeka, s obzirom da isti još uvijek nije odobren za tržište BiH, pa se iz tog razloga o cijeni još uvijek ne može govoriti.