Ljubitelji knjige osnovali klub čitatelja: ”Nama je knjiga izgovor za razgovor”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Čitanje je danas postalo iznimna rijetkost. Većina građana i mladih izbjegava čitanje, okrenuti su samo svojim računarima ili mobitelima. No, ima i onih koji i dalje gaje ljubav prema knjizi. Upravo takvi su članovi Studentskog kluba ljubitelja knjiga ”Razgovoruša” koji je osnovan prije par mjeseci na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Ovaj klub čitatelja otvoren je za sve studente/ice Univerziteta u Tuzli, ali i za sve zainteresovane građane. Ovoga puta na sastanku se razgovaralo o knjizi Velika očekivanja – Čarlsa Dikensa. Jednom mjesečno, mimo životne kolotečine, u miru biblioteke razgovaraju, i upoznaju se, te prezentuju svoje stavove i ideje, a to i jeste bio cilj osnivačica Razgovoruše; profesorica Amele Delić i Mirele Karahasanović. A da studenti vole razgovarati o knjizi dokaz je posjećenost na sastancima; koja je postala konstanta na svakom sastanku.

”Vjerovali ili ne, i meni je to bilo zanimljivo, najviše ih zanima pozicija čovjeka u savremenom svijetu  i njegova osamljenost i otuđenost. Zatim taj preovlađajući materijalizam, strah od emocija, duše, duhovnog, umnog razumnog. Mnogo smo o tome pričali o toj čovjekovoj slobodi. Postavili smo pitanja: Šta je sloboda? Može li čovjek biti slobodan ako nije bio slobodnomisleći pojedinac? Kako nas u tome sprečava ljubav prema materijalnom, itd..?! ” – objašnjava Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu UNTZ.

Zbog toga su na reportoaru Razgovoruše do sada bile knjige Umijeće ljubavi, Pohvala ludosti, Pjesme Duška Trifunovića, a već sada traju dogovori o narednom sastanku. Zbog toga su, da bi unaprijedili unutargrupnu komunikaciju, osnovali i facebook grupu gdje se dogovaraju o sljedećim sastancima, ali i o potencijalnim knjigama za čitanje.

Put do ličnog usavršavanja

Ne  biramo niti ja niti kolegica Amela šta će se čitati. Mi prosto glasamo u grupi i teme o kojima raspravljamo mogu biti iz književnosti, umjetnosti, politike. No, kako god! Bitno da je nama knjiga izgovor za razgovor,” rekla je Mirela Karahasanović, viša asistentica na Filozofskom fakultetu UNTZ.

Jedna od onih kojima je knjiga izgovor za razgovor je studentica Sumeja Mehmedović, koja je aktivni sudionik svakog sastanka kluba čitatelja.

‘Uvijek izađem raspoloženija, mogu tako reći, i uvijek nađem nešto novo. Naprimjer, nešto u knjizi nisam primijetila, ali kroz razgovor primijetim neku drugu stranu, od profesorice i drugih kolega,” objašnjava Sumeja Mehmedović, studentica Filozofskog fakutelta UNTZ. 

Zbog svih ovih razloga naše sagovornice pozivaju sve mlade, ali i građane da im se pridruže jer ipak… danas je teško naći kružok ljudi koji razgovara o knjizi, voli pisanu riječ i želi čuti i onoga drugoga kako misli i promišlja.