Lokalizovani požari na području Općine Banovići, požar zahvatio oko 250 hektara

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na području Općine Banovići, požari su lokalizovani i pod kontrolom su, saopćili su iz Civilne zaštite TK. Procjenjuje se da je požar  zahvatio  oko 250 ha četinara, a na gašenju su učestvovali radnici JP “Šume TK “Kladanj, gdje su bile uključene i građevinske mašine.

”Na području Općine Lukavac u mjestu Orahovica  tzv.” Plavetno brdo”, tokom noći (09/10) požar se proširio, ali brzom akcijom  radnika i VJ –e iz Lukavca koja je stigla u jutarnjim satima 10.04.2020.god. (petak),  isti je stavljen pod kontrolom. Sve ekipe su na terenu, i drže požare pod kontrolom. Po procjenama požar je zahvatio 200ha  četinara (državne i privatne šume) . U požaru po dosadašnjim informacijama izgorilo je  i 41 ha površine zasađene sadnicama  bora starosti (5-6 god.)

Na području Općine Srebrenik, tokom jučerašnjeg dana pored pripadnika Vatrogasne jedinice Srebrenik i radnika ŠG „Majevičko“Srebrenik u gašenje požara pomoć su pružili i mještani naselja Straža (8 mještana) sa traktorom sa kojim je vršeno snabdijevanje vode za gašenje požara. Požar je saniran tokom dana 09.042020.god. i na dežurstvu je angažovano 5 radnika ŠG „Majevičko“ Srebrenik koji su u više navrata sanirali pojavljivanje novih žarišta Požar je prizemnog karaktera gdje je izgorjelo nisko rastinje, suha stabla i listinac.Po okularnim procjenama požar je zahvatio oko 100 ha površine od čega 40 % livade, 30 % šikare i 30 % šume. Od ukupne površine koja je zahvaćena požarom na državne šume otpada:- oko 2,0 ha izdanačke šume koja se vodi kao uzurpacija (odjel 26 i 27,GJ „Tinja-Bistrica“) Trenutno su svi požari pod kontrolom,’‘ saopćili su iz Civilne zaštite TK.