20 C
Tuzla
15.07.2024.

Lokalni izbori: Koalicija ‘Pod lupom’ zabilježila 880 izbornih nepravilnosti

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” na online pres konferenciji predstavila je ključne nalaze dugoročnih posmatranja Lokalnih izbora 2020., koji se odnose na rad lokalne izborne administracije, zabilježene izborne nepravilnosti i prevare i tok izborne kampanje u periodu od 7. septembra do 25. oktobra 2020. godine.

Projekt manadžer Koalicije  “Pod lupom” Dario Jovanović izjavio je da su posmatrači Koalicije u  navdeom periodu zabilježili ukupno 880 izbornih nepravilnosti.

– Najveći broj odnosi se na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju. Koliciji su prijavljena 242 ovakva slučaja u 65 općina i gradova. Odmah iza slijedi rad državnih službenika u izbornoj kampanji sa 117 slučajeva u 41 općini i gradu te zloupotreba javnih resursa u 101 slučaju u 45 općina i gradova u BiH – kazao je Jovanović.

Navodi da po broju slučajeva izbornih nepravilnosti slijedi 59 slučaja zloupotrebe ličnih podataka, 50 slučlajeva trgovine mjestima u briračkim odborima, 50 slučajeva pristrasnog izvještavanja medija, te 43 slučaja pritiska na birače i kupovine glasova u 29 općina i gradova u BiH.

– Posmatrači koalcije “Pod lupom” zabilježili su 32 slučaja izazivanja, etničke, vjerske ili druge  netrpeljivosti i govora mržnje, dok su u sedma općina zabilježne veće prijave ili odjeve birača što može upućivati na izborni inženjering – kazao je Jovanović.

Portparol Koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjaković iznio je  neke od ključnih  rezultata posmatranja koji se odnose na rad izborne administracije i lokalnih izbornih komisija.

Navodi da posmatrači na terenu prate 143 lokalne izborne komisije, koje su u periodu od 7. septembra do 25. okotobra održale su najmanje 768 sjednica.

– Dvije lokalne izborne komisije rade u nepotpunom sastavu, ikao je do izbora ostalo dvije sedmice, u Pelagićevu i Vukosvlju. U šest lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad – Bihać, Istočno Novo Sarajevo, Ribnik, Sanski Most, Višegrad i Vukosavlje. U 13 izbornih lokalnih komisija ne poštuju se odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova.  Zabrnjava da se rokovi predviđeni izbornim kalendarom Centralne izborne komisije krše od strane lokalnih izbornih komisija kako se približavamo izbornom danu – kazao je Kamenjaković.

Navodi da centar za birački spisak nije dostupan građanima u Ključu, da lokalne izborne komisije u Bosanskom Grahovu, Laktašima i Stocu nisu donijele odluku o imenovanju članova biračkih odbora do 16. oktobra, da u najmanje 18 gradova i općina u BiH lokalne komisije nisu objavile imena  članova biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu, te da obuka za članove biračkih odbora još uvijek nisu započela u čak 88 općina i gradova, iako je rok do 8. novembra.

Koalicija za sloborne i poštene izbore već dugi niz godina provodi projekte koji imaju za cilj građansko i nestranačko posmatranje izbora. Ove godine Koalicija aktivnsti relizira kroz step projekat, koji finasira Evropska unija, a sufinansiraju Vladom SAD i OSCE misijom u BiH.

Koalicija “Pod lupom”, zajedno s 85 organizacija civinlog društva i neformalnih grupa ima 100 dugoročnih posmatrča izbora u svim općinam i gradovima, te Brčko distriktu u BiH. Zajedno rade na posmatranju rada lokalnih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, posmatranju izborne kampanje i medijskog izvještavanja, te pripremi posmatrača izbornog dana.

Vezane vijesti

TUZLA