Lokalnoj upravi u BiH potrebne fundamentalne reforme

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Izvještaj o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini bit će razmatran u četvrtak, trećeg dana 37. kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu.

 

Kako saznaje izvještač Agencije Fena, izvjestiteljice Lelia Hunziker iz Švicarske i Carla Dejonghe iz Belgije “zabilježile su malo napretka u implementaciji ranijih preporuka Kongresa bh. vlastima 2012. i 2014. godine”.

 

Iako dva entiteta imaju odvojene i veoma različite sisteme lokalne uprave, izvjestiteljice su navele kako postoje ozbiljni zajednički izazovi: starenje i smanjenje broja stanovništva, rast podjele selo-grad, fragmentirana i često skupa lokalna administracija, često neefikasno upravljanje i raspodjela prirodnih resursa…

 

– Oba sistema lokalne vlasti pate od ozbiljnih probema i potrebne su im fundamentalne reforme. A ovaj zaključak dijeli većina lidera lokalnih vlasti – navodi se u nacrtu izvještaja.

 

Jedan od zaključaka je, također, da su procedure donošenja odluka na lokalnom nivou neefikasne pošto je administracija na lokalnom nivou često nekompetentna.

 

Inače, razmatranjem izvještaja o Bosni i Hercegovini završava se 37. kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u sklopu te rasprave planirano je obraćanje ministrice uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić.

 

Za sutra je planirana i ceremonija obilježavanja 70. godišnjice Vijeća Evrope.