12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Mahmutović predao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović danas je Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u entitetu RS, a koji je danas stupio na snagu.

Pojasnio je da je on koautor zahtjeva sa šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijelim Klubom Bošnjaka i delegatom Zlatkom Milatićem.

– U Ustavu je jasno navedeno da Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni kontinuitet, pa tako nastavlja i pravo raspolaganja državnom imovinom – naveo je Mahmutović.

Dodao je da se ostala argumentacija u zahtjevu tiče međunarodnih obaveza BiH koje su preuzete potpisivanjem sporazuma o sukcesiji Jugoslavije, kao i niza odluka Ustavnog suda jer je ovo šesti put da RS pokušava jednostrano riješiti pitanje državne imovine.

Mahmutović očekuje da Ustavni sud ponovi svoje dosadašnje stavove i prihvati zahtjev, čime će pokazati onima koji su za jednostrana rješenja da jedino u Parlamentarnoj skupštini BiH može biti riješeno pitanje državne imovine.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO