Maid Redžić ostao bez finala na Evropsko prvenstvo u atletici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Zenički skakač uvis Maid Redžić nije izborio plasman u finale Evropskog prvenstva u atletici za mlađe seniore i seniorke (U23), koje se od 11. do 14. jula održava u švedskom gradu Gävle.

Redžić je u kvalifikacijama danas preskočio samo 212 cm te je ukupno bio 13., ali je zanimljivo kako je svih 12 takmičara koji su se plasirali u finale, nastavljaju takmičenje na osnovu plasmana i s istom visinom – 216 cm. Norma za finale iznosila je 219 cm.

Od takmičara iz regije u finale se plasirao samo Jasmin Halili iz Srbije, koji je bio dijelio peto mjesto, dok su čak četiri takmičara podijelila prvu poziciju.

Redžić je prošle godine nastupio u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva (U20) u finskom Tampereu, u kojem je, i tada s preskočenih 212 cm, bio predzadnji, dvanaesti. U kvalifikacijama je tada bio 10. s preskočenih 215 cm.

Prvog dana takmičenja na EP-u, u četvrtak, članica AK Zenica Mediha Salkić nije uspjela izboriti plasman u finale diska. Salkić je s 48,88 metara bila 15. te nije uspjela ući među 12 najboljih koje su nastupile u finalu. Njen lični rekord iznosi 49,32 metra, koji je ostvarila prije mjesec dana na mitingu u Zenici.

Od bh. predstavnika, danas će još u kvalifikacijama diska nastupiti Voislav Grubiša iz Banja Luke. Njegov najbolji rezultat je 54,01 metar, dok norma za finale iznosi 58,50 metara.