Majka novinara koji se posljednji javio iz Srebrenice: ”U grču smo, nadamo se da će žrtve dočekati pravdu”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nihad Nino Ćatić je novinar koji je preko radioamatera informirao javnost o stradanju u Srebrenici. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine moleći da se pomogne Srebrenici, te da se Srebrenica pretvara u klaonicu. Posmrtni ostaci Nine Ćatića još uvijek nisu pronađeni. 

Njegova majka je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenica“ koja danas iščekuje  pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću.

”Šta da vam kažem u nekom smo grču. Može svašta da se desi. Obzirom da su im ispunili zahtjeve za izmjenu sudija kao da su ovi koji su donijeli prvostepenu presudu bili pristrasni. Srbi imaju jaku propagandu. Čitajući izjave kao npr. Nevenke Tramp i u njenoj izjavi se daje mogućnost da Beograd bude oduševljen sa presudom. Ako se to desi za nas porodice je u ovom slučaju smrtna kazna, a ne za Karadžića. Znači da za žrtve pravde nema,’za RTV Slon je izjavila Hajra Ćatić. 

Haški sud danas u 14:00 sati izriče pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću.Tužioci su tražili da bivši predsjednik RS-a bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine i osuđen na doživotni zatvor, dok odbrana traži oslobađanje po svim tačkama.